Actualitate

Proteste cu folos. Tarifele la taxi se majorează!

După ce a refuzat constant să majoreze tarifele taximetriștilor și după mai multe proteste ale șoferilor de taxi, Primăria Cluj-Napoca s-a răzgândit. Tarifele la taximetrie vor crește. Decizia va fi luată joi.

La această dată, pe raza municipiului Cluj-Napoca, tarifele maximale de distanță pentru prestarea serviciilor de transport persoane în regim de taxi sunt de 2,25 lei/km pe timp de zi, respectiv 3 lei/km pe timp de noapte.

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a solicitat modificarea tarifelor pentru serviciile prestate de către operatorii de taximetrie pe raza municipiului Cluj-Napoca în baza unui memoriu.


Justificarea tehnico-economică adusă în vederea argumentării modificării tarifelor s-a făcut ca urmare a creșterii costurilor.

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a detaliat costurile pe care operatorii de taximetrie le suportă cu desfășurarea activității specifice, cu scopul relevării diferențelor în sens crescător față de tarifele prezente. În urma analizei s-a conchis că modificarea tarifelor maximale de taximetrie este justificată prin raportare la evoluția prețurilor înregistrată în intervalul 2013-noiembrie 2019.


„În aceste condiții, în urma analizelor, tariful stabilit a fi în acord cu prețurile actuale plătite de operatorii de taximetrie este de 2,95 lei/km (tarif de zi). În ceea ce privește tariful de noapte, acesta nu va fi mai mare decât cu până la 50% din tariful de zi. Tariful de noapte a fost stabilit la 3,25 lei/km”, arată municipalitatea.

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a solicitat majorarea tarifelor de transport în regim de taxi justificând că “tarifele practicate de transportatorii autorizați de UAT Cluj-Napoca nu au suferit modificări în ultimii 6 ani”.


În ultimele luni, taximetriștii clujeni au protestat în parkingul Primăriei pentru că municipalitatea refuza să mărească tarifele.

„Se aprobă tarifele maximale pentru transportul de persoane în regim de taxi pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca în cuantum de 2,95 lei/km pe timp de zi, respectiv 3,25 lei/km pe timp de noapte, tarife care include TVA”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat în ședința de Consiliu Local de joi.


În vara acestui an, Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a trimis un document prin care solicita Consiliului Local majorarea tarifelor de taxi până la 3,75 lei/km, pe timp de zi și 4,5 lei/km pe timp de noapte.

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a adoptat, pe 1 octombrie, regulamentul de taximetrie pentru următoarea perioadă.


2.500 este numărul maxim de taximetre în Cluj-Napoca, anunță primarul Emil Boc. Dintre acestea, 2.469 posedă licențe standard, în timp ce 31 de licențe sunt păstrate exclusiv pentru taximetrele electrice.

„Din 2021, toate taximetrele vor fi dotate cu POS, să poți plăti cu cardul, iar din 2022, toate mașinile de taxi vor fi de cel puțin Euro 5, pentru a diminua poluarea în oraș și pentru a asigura un transport de calitate”, a dezvăluit Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter