Actualitate

Cenaclul „Nepotu’ lui Thoreau” și-a desemnat premianții

A treia ediție a Premiilor “Nepotu’ lui Thoreau” pentru literatură tânără și-a decernat câștigătorii.

Astfel, la cele cinci secțiuni anunțate, premiile au fost:

Premiul pentru proză i-a fost decernat Laviniei Braniște, pentru romanul “Sonia ridică mâna”.


Premiul pentru poezie i-a fost decernat Elenei Vladareanu,pentru volumul “Minunata lume Disney”.

Premiul pentru debut în proză i s-a cuvenit Oanei Uiorean, pentru romanul “Aporia (Dezbărații)”.


Premiul pentru debut în poezie a mers către Jesica Baciu, pentru volumul “Jes”.

Iar premiul pentru literatură maghiară a ajuns la Botond Fischer, pentru volumul “Tavasz lesz, Corina” (“Va fi primăvară, Corina”)


O dată la două săptămâni, în zilele de miercuri, câte un scriitor, fie că este tânăr sau au trecut anii peste el, fie că scrie proză sau poezie, ajunge în centrul atenției clujenilor însetați de lectură, asumându-și faptul că s-ar putea să fie criticat dur la Cenaclul Literar „Nepotu’ lui Thoreau”.

În urmă cu zece ani, Szántai János a dorit să înființeze un club de lectură care să îi aducă împreună pe scriitorii maghiari și cei români. Astfel a început o colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Cluj.


Nume mari ale vieții culturale clujene, François Bréda, Ion Mureșan, Claudiu Groza, împreună cu Szántai János și Ștefan Manasia, au pus la cale acest cenaclu care, apoi, a dorit să îi promoveze pe tinerii scriitori și să îi ajute să își rafineze scrisul.

Unii s-au retras, alții au venit forțe proaspete, precum Ștefan Baghiu și Ovio Olaru. François Bréda a trecut la cele veșnice, însă cu toate schimbările, Nepotu’  lui Thoreau a continuat să activeze, neîntrerupt, de mai bine de un deceniu.


 

Etichete: literatura premii
abonare newsletter