Actualitate

Turiștii de weekend aleg tot mai des Clujul

Roma, Paris şi Viena sunt principalele opţiuni ale românilor pentru city break-uri, însă dacă vor să rămână mai aproape de casă, din ce în ce mai mulți aleg Cluj-Napoca.

Un studiu a fost făcut pe un eşantion reprezentativ la nivel urban de 1.083 respondenţi, utilizatori de internet, vârsta peste 18 ani, care au plecat în cel puţin o vacanţă în ultimele şase luni.

România este preferată de 41% dintre românii din mediul urban, pe locul al doilea situându-se Grecia, cu doar 16%, în timp ce poziţia a treia este ocupată de Bulgaria şi Italia, ambele cu 12%.


Majoritatea călătoresc cu maşina persoanală (52%), se cazează la hotel (45%), fără a achiziţiona servicii de masă (39%). Cei mai mulţi turişti aparţinând acestei categorii sunt reprezentaţi de cupluri (46%) şi familii cu copii (30%).

Analizând categoria city break-urilor externe, Roma reprezintă alegerea a 18% dintre românii care au fost plecaţi într-o astfel de mini-vacanţă în ultima jumătate de an. Parisul este preferat de 11% dintre aceştia, iar Viena de 6%.


Cluj-Napoca a început însă să câștige teren în ceea ce privește destinațiile de weekend.

„Dacă marea (Constanţa, 11%) şi muntele (Braşov, 10%) reprezentau până de curând cele mai la îndemână variante de petrecere a finalului de săptămână, constatăm o orientare a turistului de weekend către Cluj-Napoca. Odată cu festivalurile de muzică şi dezvoltarea înregistrată la nivel de start-ups & innovation, oraşul din inima Transilvaniei atrage din ce în ce mai mulţi vizitatori, 6% optând să exploreze şi să descopere acest oraş efervescent”,  spun autorii studiului.

abonare newsletter