Actualitate

Centenarul Filmului Românesc ajunge la Cluj-Napoca de 1 Decembrie

Centenarul Filmului Românesc ajunge la Cluj-Napoca de Ziua Națională a României.

Caravana #100filme împlinește cele 100 de evenimente cinematografice propuse în proiect, chiar la Cluj-Napoca, pe data de 1 decembrie, când sărbătorim 101 ani de la Marea Unire.

Duminică, pe marele ecran de la Cinema Victoria, vor fi vizionate două producții, în care se completează vechiul și noul cinematografiei românești, în prezența celor trei invitați speciali, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici și Nicolae Mărgineanu.


“Centenarul Filmului Românesc adaugă un plus de valoare și atractivitate programului pregătit de Primăria Cluj-Napoca pentru 1 Decembrie, când mii de clujeni de bucură de evenimentele din inima orașului. De Ziua Națională, vă așteptăm să sărbătorim împreună la Cluj!” a transmis Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Cluj


Duminică, 1 decembrie, de la ora 17.00 - Prea mic pentru un război atât de mare (regia: Radu Gabrea);
Duminică, 1 decembrie, de la ora 19.30 - Cardinalul (regia: Nicolae Mărgineanu).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


Evenimentul este realizat cu sprijinul: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, România 100, Cinema Victoria.

DESPRE FILME


Prea mic pentru un război atât de mare (1969)
Regizor: Radu Gabrea
Durată: 77 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Mircea Albulescu, Jean Constantin și Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Ileana Popovici, Ernest Maftei.

Filmul de război este inspirat de o nuvelă scrisă de Aurel Petri și prezintă povestea lui Mihai, un copil de trupă dintr-o fanfară militară, care trăiește o experiență cumplită în război. Acesta îi urmează în linia întâi a frontului din vest pe prietenii săi soldați și rămâne singur după ce toți ceilalți sunt uciși.


Filmul spune povestea războiului prin ochii unui copil, care mânat de curaj și devotament ajunge să se confrunte cu realitățile dure, adeseori tragice de pe front. De asemnea filmul prezintă drama unei copilării sacrificate din pricina războiului și a unui viitor aproape inexistent.

Cardinalul (2019)
Regizor: Nicolae Mărgineanu
Durată: 95 minute
Gen: Istoric, Film de Artă

Rating: AP 12

Distribuție: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Alexandru Repan, Maria Ploae, Remus Mărgineanu, Remus Mărgineanu, Mircea Andreescu.

Acțiunea din film se petrece în anii ’50, când conducătorii bisericilor erau închiși în penitenciarul de la Sighet, din cauza regimului sovietic, care interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. Filmul spune povestea episcopului Iuliu Hossu, care deși a fost supus chinurilor și greutăți de neimaginat, a avut curajul și tăria de a devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și câteva momente din perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

Ultimele Stiri
abonare newsletter