Actualitate

Cât costă autobuzele fără șofer și cât sunt de sigure? Primăria se pregătește de licitație

Municipalitatea se pregătește pentru lansarea licitației de achiziție a mai multor autobuze fără șofer.

„Până săptămâna viitoare vom semna parteneriatul cu Universitatea Tehnică pentru a pregăti caietul de sarcini și documentația necesară pentru achiziția acestor autobuze autonome fără șofer, urmând ca în primăvară să lansăm licitația pentru achiziția acestor mijloace de transport”, spun reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, citați de radiocluj.ro.

Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, instituție care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.


Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic.

„Autobuzele autonome sunt dotate cu tehnologie care recunoaște toate semnele de circulație, trecerile de pietoni, celelalte autoturisme, bicicliștii, pietonii, dar și alte obstacole care pot să apară, astfel încât să aibă o siguranță foarte mare în trafic. Lucrăm la proiect de la începutul acestui an, am testat ideea în mai multe grupuri de lucru și am ajuns în această fază, de a semna un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a avea, începând de anul viitor, un autobuz autonom care să circule în municipiu”, a spus șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.


Dacă Primăria își va duce acest proiect până la capăt, Clujul va fi primul oraș din țară care va pune în circulație un autobuz fără șofer. Astfel de mijloace de transport în comun circulă deja pe străzile altor orașe europene precum Paris, Viena și Lyon.

Costul unui autobuz autonom este estimat între 250.000 și 350.000 de euro. Odată cu întocmirea caietului de sarcini, Primăria va avea o evaluare mai clară și tot atunci, spune Ovidiu Cimpean, va fi stabilit și numărul autobuzelor care vor fi cumpărate.


„Deocamdată nu am definitivat aceste detalii, în primăvară, când vom lansa licitația, vom avea toate aceste date. Ne orientăm spre un acord cadru, în baza căruia se stabilește un minim și maxim de autobuze autonome fără șofer care pot fi cumpărate, la fel cum am făcut pentru autobuzele electrice, pe care le-am finanțat atât din fonduri europene, cât și din fonduri elvețiene”, a mai spus acesta.

Autobuzele autonome pe care Primăria Cluj-Napoca vrea să le cumpere au dimensiuni reduse, putând transporta 10 – 12 călători. Cel puțin în primă fază, ele vor circula pe o linie nou înființată, care va avea un traseu ce va acoperi doar zona centrală a orașului.

abonare newsletter