Actualitate

Jumătate din sortimentele de pâine feliată conţin E-uri, unele periculoase

<p /><img src="documente/stories/08_august/18_ziua/08 brutarie paine.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Medicii spun că E-urile din pâine nu reprezintă un pericol serios atâta timp cât nu sunt consumate împreună cu alte alimente bogate în aditivi.

Un studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania (ANPCPPSR) arată că peste 50% din sortimentele de pâine feliată de pe piaţa din România conţin E-uri. Studiul a fost realizat comparativ, pe etichete. „Rezultatele au fost cu atât mai interesante, cu cât pâinea este un element de care nu ne putem lipsi în viaţa de zi cu zi. Conform studiilor realizate în domeniu, aproximativ 90% dintre locuitorii României mănâncă zilnic pâine. Fie că o asociem cu mâncare gătită, cu mezeluri sau pur şi simplu o mâncăm caldă, pâinea este, cu siguranţă, o emblemă a românilor”, au menţionat realizatorii studiului.

Unele sortimente conţin chiar şi opt E-uri


Cei de la ANPCPPSR au studiat peste 50 de sortimente de pâine şi în mare parte dintre acestea au descoperit E-uri. Cele mai multe E-uri au fost descoperite în diverse tipuri de pâine feliată produse de Karamolegos Bakery, Poiana Soarelui, Carrefour România, Vel Pitar şi Real. Astfel, pâinea acestor producători conţine între patru şi opt E-uri. „Peste 50% din sortimentele de pâine feliată care se găsesc pe piaţa românească conţin E-uri. Mai mult, patru dintre produsele de panificaţie studiate conţin un număr de opt E-uri”, au precizat realizatorii studiului.

Există şi pâine fără aditivi


Conform aceluiaşi studiu, există totuşi şi un număr mare de produse care sunt fabricate fără E-uri. Printre acestea se numără pâinea produsă de Dobrogea Grup, Vel Pitar cu produsul Keine Touch, Smart Food Solutions cu produsul Savoria, Titan.

Care sunt E-urile periculoase din pâine


Din cercetarea ANPCPPSR reiese că o parte din E-urile prezente în pâine sunt periculoase pentru organism şi nu se recomandă consumul acestora, însă există şi unele E-uri inofensive. Specialiştii atenţionează că nu este recomandat consumul frecvent al E 475 sau esterii poliglicerici ai acizilor graşi. În aceeaşi categorie se află şi E282 sau propionat de calciu. Pâinea conţine însă şi E-uri care nu sunt periculoase, în această categorie fiind încadrate E330 sau acid citric, E 300 sau acid ascorbic, E 270 sau acid lactic.

Pâine plus mezeluri – o combinaţie dăunătoare


Prof. dr. Nicolae Hâncu, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice a afirmat că E-urile din pâine nu sunt periculoase pentru organism, dar devin o ameninţare dacă este consumată pâine în cantităţi mari plus mezeluri, ciocolată şi alte alimente bogate în E-uri. „Cât putem de mult trebuie să consumăm alimente proaspete”, a subliniat Hâncu.

Profesorul clujean spune că cea mai bună pâine este cea integrală, indiferent că este făcută din grâu, secară sau alte cereale.


Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că nu este recomandată pâinea neagră din cauză că există date neoficiale potrivit cărora acest tip de pâine este fabricată de fapt din făină albă şi coloranţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter