Actualitate

Stăpânul baloanelor. Sergiu Zavulan – pionier al zborului.

Sergiu Zavulan este un pionier al zborului în Moldova și a devenit un ambasador al festivalului Maramureș Balloon Fiesta pentru țările din Estul Europei. Pentru el fiecare zbor este o provocare și mărturisește că e o senzație extraordinară să se afle deasupra pământului, să fie mai aproape de cer.

Într-o zonă cu vedere la munții Țibleș, în care tradiția satului este dusă mai departe de noile generații, piloții din întreaga Europă își pregăteau baloanele cu aer cald, în speranța că vremea avea să se schimbe pentru a putea zbura. Zeci de copii îmbrăcați în straie populare așteptau cu sufletul la gură baloanele ce aveau să înfrumusețeze cerul înnorat al Maramureșului. „Ar fi trist să nu lăsăm copii să se bucure puțin”, spune Sergiu, unul dintre prietenii de suflet al festivalului Maramureș Balloon Fiesta, în timp ce îi ajuta pe copii să se urce în nacelă.

În Republica Moldova, baloanele cu aer cald au apărut odată cu decizia neașteptată a lui Sergiu de a deveni pilot. Înainte lucra într-o companie, dar și-a dat seama că locul de muncă pe care îl avea nu-l mulțumea îndeajuns. Voia să simtă că aduce o altfel de bucurie pe chipurile oamenilor și, așadar, el a dat startul acestei „mari și frumoase nebunii” în Moldova, care se numește ballooning.


Sergiu și-a obținut licența de zbor în anul 2008, iar din-nainte să înceapă cursurile, știa că va fi o provocare pentru el să aducă baloanele cu aer cald într-o țară în care birocrația avea să se impună de la început. A avut parte de reacții diferite, de la ce idee irelevantă până la susținerea altor prieteni, care s-au alăturat pentru a-l ajuta. Astăzi, oamenii îl opresc pe stradă sau în supermarketuri pentru a-i mulțumi că a reușit să transforme un vis devenit realitate.  În Republica Moldova, numărul piloților și al baloanelor nu este mare, însă acest lucru nu reprezintă o piedică în calificarea lor ca profesioniști.


„Zborul cu balonul este cea mai frumoasă activitate aeronautică, care îmi oferă satisfacția că pot aduce multă bucurie pe chipurile oamenilor. Asta îmi dă aripi și mă face să exist ca să pot dezvolta în continuare acest domeniu frumos”, îmi spune Sergiu.

Cei care zboară cu balonul cu aer cald devin conte și contesă. Ritualul de botez care se ține peste tot în lume la primul zbor este ținut cu sfințenie și de Sergiu. După aterizare, oamenii sunt ridicați la rangul de conte, respectiv contesă și servesc un pahar de șampanie, băutura nobililor francezi.


Sergiu Zavulan este un pionier al zborului în Moldova și a devenit un ambasador al festivalului Maramureș Balloon Fiesta pentru țările din Estul Europei. Pentru el fiecare zbor este o provocare și întotdeauna se gândește să obțină ceva nou. Mărturisește că e o senzație extraordinară să se afle deasupra pământului, să fie mai aproape de cer.

abonare newsletter