Actualitate

Cine sunt vinovați pentru problemele 112? Oamenii care apelează numărul de urgență degeaba sau operatorii?

Tragedia de la Caracal a scos la iveală numeroase nereguli care există în ceea ce privește sistemul 112. Unele probleme sunt din cauza operatorilor, altele din cauza oamenilor care sună pentru diverse situații care nu sunt, de fapt, urgențe.

Un operator 112 lucrează singur, 24 de ore continuu, poliţiştii care preiau apeluri nu au acces la internet, iar salvările sunt trimise uneori la adrese greşite. Şi peste toate acestea, 7 din 10 apeluri la 112 sunt false. Un lider de sindicat pune diagnosticul: sistemul 112 e în moarte clinică!

Când ești certat că dorești să ajuți

Cristina Grigore, fondatoarea PEDITEL, a făcut publică o întâmplare prin care a trecut recent și, din care reiese una dintre problemele pe care sistemul 112 le are.


„În tramvaiul 102, aproape de Opera Maghiară, un domn de 64 de ani leșină și cade. Câțiva tineri se mobilizează, îl ridică și roagă vatmanul să oprească mai mult timp în stație, să coboare domnul la aer. Mă apropii și observ că domnul pare a avea semnele unui AVC. Tinerii nu știu cum se procedează cu 112. Sun eu. Dau nume, localizare, explic problema. Doamna de la Ambulanță mă ceartă. Că de ce am sunat eu. Că poate domnul pleacă și trimit Ambulanța degeaba. Că de ce nu au sunat însoțitorii. Poate sunt multe apeluri false. Poate sunt obosiți, dar am simțit cumva că în caz de urgență, nu ar trebui să sunăm la 112. Păi urgențe nu, non-urgențe nu, când, cum și de ce să apelăm 112? Doar când suntem parlamentari și avem enterocolită și sare IGSU repede cu elicopterul SMURD până la București? Dacă mă vor amenda, voi plăti cu bucurie amenda. Sper să utilizeze banii pentru sănătatea și siguranța cetățenilor”, a explicat Cristina Grigore.

Alarme false

Românii sună la 112 pentru dureri de unghii, insomnii, probleme de erecție sau pentru că vor pur și simplu să se plimbe cu salvarea. Un bărbat a minţit că îi naşte soţia, imitând scâncetele unui nou-născut, pentru că voia să ajungă în oraș, dar drumul era înzăpezit.


O femeie a anunțat la serviciul de urgență că o doare o unghie, alta că i-a ieșit o pată pe față, în timp ce o tânără i-a anunțat pe operatori că are menstruație prelungită.

Angajații Serviciului de Ambulanță s-au confruntat și cu o situație inedită în care o femeie a spus că a fost violată cu un morcov, prezentând leguma drept probă.


Bărbații, în schimb, au sunat la 112 și s-au plâns de dureri de picioare, de măsele și de insomnii.

Mulți români solicită ambulanța pentru a nu sta în sala de așteptare de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, dar au fost și solicitări de transport cu salvarea, în regim de taxi, dintr-un punct în altul.


O solicitare ciudată a fost făcută în aprilie, când un bărbat dintr-o localitate aflată în apropiere de Târgu-Jiu a sunat la 112 și a cerut intervenția unui echipaj de la Ambulanță, susținând că are „tulburări”. Medicii au descoperit la fața locului că, de fapt, avea probleme cu erecția.

Nn bărbat a minţit că îi naşte soţia pentru că voia să ajungă în Vaslui, iar drumul era înzăpezit.


O femeie, gravidă în luna a opta, a apelat serviciul de urgenţă spunând că i-a venit sorocul. În ambulanţă a spus echipajului că nu are contracţii, dar că soţul voia să o ia la curățat grădina de buruieni şi ea nu voia să stea în soare.

O tânără de 18 ani a simulat o criză de stomac. Ambulanţierii au găsit-o la domiciliu îmbrăcată în rochie mulată, scurtă, cu tocuri de 15 centimetri. Tânăra se ţinea de stomac şi a fost dusă la Spitalul Judeţean Vaslui. Ajunsă la destinaţie, fata a recunoscut nonşalant că de fapt avea întâlnire cu iubitul ei şi cum acesta a sunat-o să-i spună că nu are bani de benzină pentru a o duce la club, a simulat problema de stomac pentru a ajunge la oraş.

Etichete: urgente 112 probleme
Ultimele Stiri
abonare newsletter