Actualitate

Până unde merge LĂCOMIA proprietarilor? Apartamente cu CHIRII CÂT TREI SALARII!

Toată țara știe că la Cluj-Napoca chiria pentru o lună de zile într-un apartament sau garsonieră trece de salariul minim pe economie, dar lăcomia unor proprietari depășește orice limită.

Fluxul mare de studenți a făcut ca prețurile la chirii să explodeze în ultimii ani în Cluj-Napoca, iar cea mai ieftină garsonieră se găsește cu greu la 250 de euro. Lăcomia unor proprietari depășește însă orice imaginație, iar pe internet au apărut anunțuri cu închirere de apartamente la prețuri de peste 1.000 de euro sau chiar 1.500. Un exemplu elocvent vine dintr-un anunț în care se cere o chirie de 1.600 de euro (7.613 lei) pe lună pentru un apartament de trei camere cu o suprafață utilă de 131 de mp în zona centrală.

Dacă în Centru se mai poate înțelege prețul mare, în Borhanci este greu de înțeles cum un apartament cu patru camere poate costa 1.600 de euro pe lună în condițiile în care acest cartier nu este dezvoltat complet și are lacune mari. Un proprietar anunță că are de închiriat un Penthouse superb cu 4 camere + terasă 180 mp pentru suma de 1.600 de euro lunar.


Prețurile sunt la fel de nesimțite și în zonele semi-centrale, acolo unde găsim un anunț cu un apartament care se închiriază cu „doar” 1.800 de euro lunar. Proprietarul oferă garaj și loc de parcare inclus în această sumă pe lângă cele trei camere cu terasă.

Nici la apartamentele cu două camere nu stau lucrurile mai bine dacă privim un alt anunț. Un proprietar este gata să ofere spre închiriere un apartament cu două camere în Piața Muzeului pentru 1.300 de euro lunar. Conform anunțului, putem beneficia de 65 de mp într-o zonă „extrem de agitată”, în special pe perioada verii.


Din păcate, majoritatea studenţilor sunt nevoiţi să stea în chirie în oraş, locurile disponibile în campusurile universitare clujene fiind insuficiente, iar acest lucru crește excesiv prețul chiriilor. Aşadar, bugetul minim necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 200-250 euro/lună, în timp ce preţul pentru un apartament cu două camere pleacă de la 400 de euro/lună. Locuinţele tricamerale se închiriază cu preţuri începând de la 450-500 de euro/lună.

Ultimele Stiri
abonare newsletter