Actualitate

Vă mai amintiți de vechile autobuze? Clujenii își doresc un Muzeu al Transportului Public

Muzeul de Transport Public Cluj este una dintre inițiativele clujenilor care au ajuns în etapa de vot a proiectului de Bugetare Participativă.

Ideea s-a conturat încă din 2017, în speranța valorificării mijloacelor de transport în comun retrase recent și a spațiului deținut de Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca în centrul orașului. Proiecte similare sunt în curs de finalizare la Iași și Timișoara, respectiv într-un stadiu incipient în București, afirmă susținătorii proiectului, care au lansat și o petiție cu câteva sute de semnături.

Salvarea și reabilitarea unui vehicul din fiecare model autohton sau străin în curs de casare, alocarea unui spațiu, precum cel deținut de CTP în cartierul Mărăști (lângă BRD) pentru muzeul transportului public, respectiv înfiintarea direcției „Muzeu” în cadrul CTP și programarea organizării și inaugurării unei astfel de facilități sunt obiectivele clujenilor care susțin Muzeul de Transport Public.


„După ce au transportat călători pe străzile Clujului preț de două decenii, cele două troleibuze Rocar 312E produse în 1997 și-au încheiat activitatea la finalul anului 2017. Acestea au fost primele troleibuze clujene dotate cu chopper. În prezent, unul dintre cele două troleibuze este în curs de casare. Celălalt, însă, ar putea fi un exponat valoros al Muzeului de Transport Public Cluj-Napoca, în special datorită numărului restrâns în care s-a produs acest model de troleibuz – doar 11 bucăți”, este exemplul oferit de susținătorii proiectului.

Cluj-Napoca are un istoric consistent în operarea transportului public

Prima rețea de tramvaie a fost operată în 1898, încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, cu tramvaie cu aburi, iar exploatarea rețelei de troleibuze a debutat în 1957, cu vehicule de producție autohtonă. În momentul de față, Cluj-Napoca deține printre ultimele vehicule DAC-ROCAR fabricate în capitală, iar conservarea și expunerea lor, alături de alte exponate specifice, ar fi prielnică valorificării patrimoniului istoric-cultural al municipiului.


Prezentarea exponatelor din domeniu ar avea o mare valoare pentru patrimoniul turistic al orașului, susțin inițiatorii proiectului, atrăgând numeroși pasionați de transport public atât din țară, cât și din străinătate precum și aducând un plus de însemnătate cultural-istorică inginerească generațiilor viitoare.

Numeroase grupuri de pasionați de transport public din lume vizitează cu interes astfel de obiective, iar orașe precum Sydney, Melbourne, Haarlem, Viena, Bruxelles, Berlin, Gothenburg, Praga, San Francisco, Moscova, Basel sau Luxemburg și-au valorificat patrimoniul local conex transportului public incluzând muzee de acest fel în circuitul tursitic local.


CITEȘTE ȘI: Bugetarea participativă, pe ultima sută de metri! 40 de proiecte așteaptă votul clujenilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter