Actualitate

75 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupaţia horthystă

Soldații români care au pierit în luptele de eliberare a oraşului Cluj, din octombrie 1944, au fost comemorați, vineri, 11 octombrie, în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca.

75 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupaţia horthystă 75 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupaţia horthystă

„Am adus un omagiu bravilor înaintași care au luptat împotriva trupelor germano-ungare în ultima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial și au învins, eliberând Transilvania de Nord. Onor, salve de armă, coroane de flori, rugăciuni înălțate către cer și gânduri îndreptate spre trecut. Toate acestea au fost închinate astăzi (n.red. vineri) bravilor ostași care și-au dat viața pentru țară, pentru libertatea noastră. Jertfa lor nu va fi niciodată uitată. Cinste și onoare eroilor acestui pământ!”, se arată într-un mesaj al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea susține că împlinirea a 75 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă reprezintă un „eveniment de o semnificație istorică deosebită” pentru orașul nostru, care a cunoscut o scurtă perioadă de timp ocupația străină, după „Dictatul de la Viena”. A fost un moment istoric de „aniversare, celebrare și recunoaștere a celor care au luptat pentru libertatea municipiului nostru”, afirmă Tarcea.


„Pentru cei care s-au jertfit atunci pentru libertatea orașului nostru le oferim astăzi (n.red. vineri) prinosul nostru de recunoștință. Lupta militarilor de atunci și prezența veteranilor de astăzi sunt un pod peste timp întru recunoașterea jertfei eroilor români și un exemplu de urmat pentru tinerele generații de azi, că democraţia şi libertatea se câştigă cu sacrificii. Înţelegerea, toleranţa şi colaborarea, în coroborare cu respectul faţă de memoria comună, este o trăsătură a Clujului de astăzi”, a declarat viceprimarul.

CITEȘTE ȘI: Manifestații militare la Cluj-Napoca la împlinirea a 75 de ani de la eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă

abonare newsletter