Actualitate

MOȚIUNEA de CENZURĂ a trecut! Guvernul Dăncilă a CĂZUT

Moțiunea de Cenzură organizată, joi, la Palatul Parlamentului a strâns numărul necesar de voturi, iar Guvernul Dăncilă a fost înlăturat.

update 9

„Suntem pregătiţi, noi, cei din ALDE, să susţinem un cabinet cu adevărat în slujba ţării, un cabinet cu mai puţine ministere decât cabinetul care astăzi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale şi care să-şi ia angajamentul că nu va umbla la chestiuni pe care noi le consideram inalienabile. Un guvern care să nu îndrepte România din nou spre statutul de republică a procurorilor şi a generalilor, care să menţină cota unică şi care să nu se atingă de pensiile şi salariile cetăţenilor. Urmează o perioadă complicată care poate accentua frământările din politică, iar ele pot antrena frământări economice şi sociale. Fac un apel la raţiune, la moderaţie şi la înţelepciune, pentru a găsi împreună cele mai corecte soluţii, chiar dacă ele nu vor mulţumi pe toată lumea” – Călin Popescu-Tăriceanu, președinte ALDE

update 8

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca vineri partidele parlamentare la prima rundă de consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.


„Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

update 7

Premierul Viorica Dăncilă, liderul social-democraţilor, a anunţat că nu va merge la consultările de la Cotroceni cu şeful statului în vederea formării unui nou Guvern şi a precizat că nici colegii săi nu vor face acest lucru.


„Nici gând!”, a declarat Viorica Dăncilă joi, la Parlament, întrebată dacă va merge la Cotroceni la consultările cu şeful statului.

Întrebată dacă la consultările cu preşedintele vor merge colegii săi din conducerea PSD, ea a răspuns: „Nu vor merge, vom avea discuţii”.


update 6

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu va pleca de la şefia PSD şi că nu are ce să-şi reproşeze. Liderul social-democraţilor, a anunţat că nu va merge la consultările de la Cotroceni cu şeful statului în vederea formării unui nou Guvern şi a precizat că nici colegii săi nu vor face acest lucru.

„După cum ştiţi, am fost aleasă prin congres, rămân la şefia PSD”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, la Parlament, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi.


Întrebată cum va proceda dacă i se va cere să facă un pas în spate, liderul social-democraţilor a replicat: „De ce faceţi un scenariu ? Nu am cum să fac un pas în spate şi nu voi face”. Dăncilă a adăugat că nu îşi reproşează nimic, întrebată în acest sens.

„Nu-mi reproşez nimic, nu am ce să-mi reproşez, am ţinut, după alegerile europarlamentare, o echipă unită, am ţinut tot partidul aproape, împreună cu colegii mei ne-am continuat programul, am implementat măsuri bune pentru populaţie, măsuri pentru care am fost apreciaţi în teritoriu de către cetăţeni. Nu am ce să-mi reproşez”, a completat ea.


Întrebată cum va rămâne cabinetul său în istorie, Dăncilă a spus: „Ca un Guvern foarte bun (...) Aş vrea ca această întrebare să o reluaţi după un an de guvernare cu cei care astăzi se bucură”, a completat liderul social-democrat.

update 5

„Mă bucur că am salvat România, Guvernul şi social-democraţia de cel mai ciudat şi nepotrivit lider din istorie, doamna Dăncilă. Acum, împreună cu colegii mei din Pro România, vreau să refacem şi guvernarea şi social-democraţia şi, în primul rând, să punem România înapoi pe direcţia bună (...) Sper şi îmi doresc şi mă apuc de treabă, ca împreună cu toţi colegii mei din Parlament, să facem rapid un guvern bun să se apuce de treabă, că suntem în pragul crizei” – Victor Ponta, președinte Pro România

update 4

„Guvernul Dăncilă nu mai e. A intrat în istorie şi foarte sus în topul Cabinetelor incompetente de care această ţară a avut parte. Nu e niciun motiv să sărbătorim. Fiecare zi pe care martorii lui Dragnea au petrecut-o în Palatul Victoria a fost o zi pierdută. Lecţia pe care trebuie să o reţinem e că niciodată acestor oameni nu trebuie să li se mai dea şanse. Nu fac decât să fure, ce nu fură distrug şi ce nu pot distruge compromit. Nu am votat împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere. Nu am votat pentru guverne care să continue criza politică. Am votat pentru claritate şi rezolvarea crizei. Privim spre viitor. Soluţia sunt anticipatele. Ne întoarcem la popor, poporul are întotdeauna dreptate” – Dan Barna, președinte USR

update 3

„Coşmarul pe care îl trăieşte România a încetat. (...) Mulţumesc preşedintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moţiuni, le mulţumesc colegilor din PNL care au fost prezenţi toţi şi au votat la vedere în favoarea acestei moţiuni şi tuturor partenerilor politici” – Ludovic Orban, președinte PNL

Update 2

„Îi cerem preşedintelui Klaus Iohannis să convoace consultări cu toate forţele politice responsabile din România şi să prezinte de urgenţă un calendar prin care, respectând Constituţia, să fie declanşate alegeri anticipate parlamentare după dizolvarea actualului legislativ. Trecerea moţiunii de cenzură este doar primul pas pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare, nu o ocazie de a prelua guvernarea fără legitimitate prin jocuri de culise netransparente. Partidele care au votat azi moţiunea de cenzură au obligaţia morală să continue să respingă în Parlament două propuneri de prim-ministru şi să revină în faţa cetăţenilor români care să voteze o nouă majoritate legitimă” – Dacian Cioloș, președinte PLUS

UPDATE 1

Ludovic Orban, liderul PNL, a oferit primele declarații după ce moțiunea de cenzură a trecut.

„Mulțumesc președintelui Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moțiuni. Le muțumesc tuturor partenerilor politici care au fost alături de noi, rezistând la cele mai ticăloase și mizerabile oferte care au fost făcute unor parlamentari în ultimii 30 de ani. Nu ne bucurăm astăzi. Guvernarea României este un lucru mult prea grav”, a spus Orban.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Deputații și senatorii și-au exprimat opțiunile asupra textului moțiunii de cenzură, iar după finalizarea numărătorii au fost înregistrate 238 de voturi pentru validarea demersului din totalul celor 244 care și-au exprimat votul. Opoziția avea nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă. Marele câștig pentru opoziție a fost votul din partea minorităților, precum și votul lui Gabriel Petrea, șeful Tineretului PSD.

Ultimele Stiri
abonare newsletter