Actualitate

Adrian Dohotaru și ministrul Transporturilor anunță: „Tarnița NU mai este navigabilă!”

Parlamentarul independent de Cluj a cerut Ministerului Transporturilor scoaterea lacului Tarnița, dar și a lacului Beliș-Fântânele, de pe lista lacurilor navigabile din România.

Adrian Dohotaru și ministrul Transporturilor anunță o nouă victorie în campania pentru Tarnița Adrian Dohotaru și ministrul Transporturilor anunță o nouă victorie în campania pentru Tarnița

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a acceptat propunerea lui Dohotaru, decizia fiind anunțată în cadrul unei intervenții comune într-un clip postat pe Facebook.

„Suntem la Ministerul Transporturilor, alături de mine este ministrul Cuc. Am luat o hotărâre foarte importantă, să nu mai avem ambarcațiuni motorizate pe Tarnița și Beliș. Din Hotărârea de Guvern din 2008, din anexe, vor fi scoase lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele”, a declarat Adrian Dohotaru.


„Așa cum am asumat, astăzi (n.red. miercuri) vom lucra la Hotărârea de Guvern, vom scoate cele două lacuri. Tarnița este o sursă de apă potabilă, oamenii au dreptul să trăiască sănătos, iar pentru asta trebuie să luăm măsurile care se impun”, a precizat și ministrul Răzvan Cuc.

Ambarcațiunile motorizate produc daune clujenilor și biodiversității, susține Dohotaru, mai ales că de aici provine apa pe care o beau clujenii. HG 665/2008, unde apar cele două lacuri clujene pe lista lacurilor navigabile, intră în contradicție cu reglementări anterioare de mediu care spun că ambarcațiunile motorizate nu au ce căuta în zonele protejate – așa cum este Tarnița – sau care se suprapun pe arii naturale protejate – așa cum este Beliș-Fântânele.


„Hotărârea este modificată acum în regim de urgență. De această hotărâre de guvern se foloseau proprietarii de bărci și pontoane motorizate, plus skijeturi, dar chiar și hidroavioane, ca să ne polueze lacurile. Potrivit Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, calitatea apei lacului Tarnița a scăzut în ultimul timp”, susține Adrian Dohotaru.

„De aceea, lupta nu s-a încheiat, căci avem construcții ilegale care blochează activitățile prietenoase cu mediul la apă, avem fose septice ilegale care deversează rahatul în apa din care bem și rumeguș din exploatări legale și ilegale în lacuri. Noi, cei peste 7.500 de clujeni care am semnat petiția, să spunem autorităților că trebuie să avem o apă cât mai bună. Dă vestea mai departe, petiția rămâne activă până rezolvăm, pe rând, problemele”, îi invită deputatul independent pe clujeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter