Actualitate

VeloChic Cluj 2019 se apropie! Promenada elegantă de toamnă a biciclistelor clujence

Duminică, 6 octombrie, va avea loc o nouă promenadă elegantă a biciclistelor clujence!

VeloChic Cluj 2019 se apropie! Promenada elegantă de toamnă a biciclistelor clujence VeloChic Cluj 2019 se apropie! Promenada elegantă de toamnă a biciclistelor clujence

Promenada va avea plecarea din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, începând cu ora 14:00, în organizarea Clubului de Cicloturism „Napoca” (CCN). Sunt invitate să vină pe două roți, în ținute cochete, toate fetele, domnișoarele și doamnele pentru care bicicletă este sau ar putea deveni un mijloc firesc de deplasare cotidiană în oraș și care cred că merită arătat și altora că acesta este compatibil cu eleganța și feminitatea.

Coloana de bicicliste îmbrăcate chic va urma în ritm lejer un traseu de circa o oră pe străzile din zona centrală a Clujului, iar participantele vor avea parte de câteva atenții pregătite de organizatori cu ajutorul partenerilor. De asemenea, vor putea discuta despre experiența de a circula pe două roți în Cluj-Napoca, despre oportunități și probleme, soluții și perspective, despre ce e de făcut ca imaginea unei bicicliste îmbrăcate elegant să devină o normalitate și să existe respectul din partea celorlalți participanți la traficul rutier.


„Am constatat și documentat în cei 27 de ani de activitate a asociației noastre în domeniul promovării biciclismului utilitar și recreativ faptul că, și în Cluj, dincolo de deficiențe de infrastructură, ce fac că utilizarea bicicletei să fie în unele zone percepută ca insuficient de comodă sau sigură, există și probleme de mentalitate și prejudecăți ce duc încă la o imagine publică mai nefavorabilă a bicicliștilor în general și a biciclistelor elegante în mod special”, se arată într-un comunicat al CCN.

Prejudecățile generează o anumită reținere pentru femei în a utiliza bicicleta ca mijloc cotidian de deplasare în oraș, susțin cicliștii. Situația este în curs de ameliorare, cu contribuția activă a campaniilor de profil derulate de diverse organizații probiciclistice din România, cum este și programul VeloChic al Clubului de Cicloturism „Napoca”.


Ciclistele pot atrage atenția autorităților locale

Organizatoarele VeloChic Cluj 2019 au convingerea că, dincolo de un eveniment plăcut de socializare și cu conotații mondene, de lifestyle, participantele pot fi și ambasadoare ale mersului pe bicicletă în fața autorităților locale, presei și publicului, pot atrage atenția asupra situației actuale a pistelor de biciclete, a rastelurilor publice, a întregii infrastucturi biciclistice existente, promise sau necesare în Cluj-Napoca, în contextul mai larg al unei mobilități urbane durabile care, deocamdată, lipsește orașelor României.

„Participantele sunt așteptate în ținute elegante și cât mai naturale, să promoveze un stil de viață activ și sănătos pentru ele, pentru mediu și pentru comunitate și să se simtă minunat alături de prietenele lor! Fie că vor veni în fustă, rochie sau pantaloni eleganți, fie că vor alege tocuri, balerini sau cizme, pălării sau eșarfe, flori și entuziasm, clujencele vor încerca să demonstreze că pedalatul înfrumusețează. Feminitatea există și pe două roți!”, se mai arată în comunicatul CCN.


Desigur, băieții și domnii sunt și ei bineveniți să pedaleze eleganți pe bicicletă, alături de bicicliste, în cadrul VeloChic Cluj 2019, să admire, fotografieze și felicite cele mai șic participante și să ofere flori partenerelor lor, care au contribuit astfel la reducerea percepției publice greșite că bicicleta ar fi legată în mod necesar de ideea de sport sau de efort, de un anumit tip de echipament, și deci mai puțin conciliabilă cu eleganța vestimentară.

Conceptul Velo Chic Cluj 2019 este corelat cu alte ediții sau campanii-soră, cum sunt „Elegant pe bicicletă”, „VeloBello” sau „Skirt Bike”. CCN a organizat primul eveniment de acest tip în 2008, cu titlul „Elegant pe Bicicletă”, inspirat de proiectul deschizător de drum „Cycle Chic” lansat inițial la Copenhaga și răspândit între timp pe plan mondial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter