Actualitate

O tânără suedeză, studentă la Cluj-Napoca, deschide primul centru de sprijin pentru supraviețuitoarele abuzului sexual

„Numele meu este Beatrice Anne-Mary. Sunt din Suedia, însă locuiesc în Cluj de când am început facultatea de medicină aici. Așa că într-un fel pot spune că am devenit adult în România.”

O suedeză, studentă la Cluj, deschide primul centru de sprijin pentru supraviețuitoarele abuzului sexual O suedeză, studentă la Cluj, deschide primul centru de sprijin pentru supraviețuitoarele abuzului sexual

Așa își începe povestea suedeza, cea care va deschide, în octombrie, la Cluj-Napoca, primul centru de sprijin pentru supraviețuitoarele abuzului sexual. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Ambasadei Suediei la Bucureşti. Tânăra spune că, în timpul petrecut la Cluj-Napoca, a întâmpinat o problemă de care îi pasă foarte mult – abuzul sexual – descoperind că, spre deosebire de Suedia, în România nu există încă un centru pentru supraviețuitoare, iar sistemul de educație sexuală e nonexistent!

„Așa că în 2017 am decis să înființez COMMA, o organizație nonguvernamentală menită să lucreze în domeniul drepturilor sexuale și reproductive în România și care să acționeze drept primul centru de sprijin pentru supraviețuitoare, precum și să promoveze introducerea educației sexuale în școli. Prin intermediul acestei munci, am avut oportunitatea să cunosc oameni fantastici care îmbunătățesc și vor continua să îmbunătățească România, atât prin munca în alte ONG-uri, precum și din rândul voluntarilor care s-au alăturat organizației COMMA”, se arată într-un mesaj al tinerei.


„Sunt bucuroasă să vă pot împărtăși că centrul de sprijin COMMA își va deschide porțile în luna octombrie a acestui an – un loc unde supraviețuitoarele abuzului sexual se pot adresa, indiferent dacă au fost agresate recent sau dacă au trecut deja mulți ani de atunci. Suntem aici pentru toată lumea. De asemenea, în 2018 am început un proiect denumit Saniziene, unde eu și un voluntar reciclăm oale vechi pentru a le transforma în obiecte de artă unice. Banii obținuți din vânzarea acestor obiecte merg direct către susținerea centrului de sprijin”, mărturisește Beatrice Anne-Mary.

Aceasta dezvăluie că a ales să studieze în afara Suediei întrucât și-a dorit să viziteze și să trăiască într-o cultură diferită, iar prin cercetările sale a găsit oportunitatea de a studia în România, „și aia a fost”. „Am vizitat Clujul pentru prima dată pentru admiterea la facultate, iar a doua oară deja mă mutam aici cu două valize mari. Și a fost cu adevărat o experiență, explorând și crescând în această țară care m-a adoptat”, își amintește suedeza.


„E dificil să descrii România pentru că, deși am fost incredibil de norocoasă să cunosc unii dintre cei mai pasionați oameni, motivați să schimbe țara lor, în același timp m-am confruntat direct cu greutățile datorate sistemului. Îmi place să spun că cel mai bun lucru în România sunt oamenii săi. Călătorind prin țară, am descoperit nu doar frumusețea locurilor, ci și frumusețea oamenilor și căldura pe care o oferă străinilor ca mine”, afirmă Beatrice Anne-Mary.

Etichete: abuz sexual
Ultimele Stiri
abonare newsletter