Actualitate

Sașii din toată lumea se reunesc în Transilvania. 75 de ani de la exodul de tristă amintire

Bistriţa, una dintre vechile cetăţi medievale din Transilvania, va găzdui în perioada 20-22 septembrie cea de-a 29-a întâlnire a saşilor de pretutindeni, la care sunt aşteptaţi aproximativ 1.500 de etnici germani din ţară şi din străinătate.

Mii de sași din toată lumea se reunesc în Transilvania. 75 de ani de la exodul de tristă amintire Mii de sași din toată lumea se reunesc în Transilvania. 75 de ani de la exodul de tristă amintire

O astfel de întâlnire a mai avut loc la Bistriţa în urmă cu nouă ani. Potrivit programului făcut public de Forumul Democrat German din Bistriţa, reuniunea de anul acesta se va desfăşura sub motto-ul „Împreună – Comemorăm – Clădim” şi va debuta vineri seara, de la ora 17:00, la Palatul Culturii, cu vernisajul unei expoziţii de pictură şi prezentare de carte, după care saşii se vor reuni în cortul amplasat în centrul istoric, în imediata vecinătate a Bisericii Evanghelice, pentru o primă petrecere.

Sâmbătă, începând cu ora 11:00, va avea loc o slujbă festivă la Biserica Evanghelică, monument istoric vechi de şapte secole, iar mai apoi saşii îşi vor etala costumele tradiţionale într-o paradă a portului popular prin zona centrală a Bistriţei. Tot sâmbătă, se vor comemora 75 de ani de la exodul saşilor din Transilvania de Nord şi va fi prezentat întregul poştal „100 de ani de la aderarea saşilor la România”.


Programul zilei de duminică, 22 septembrie, va cuprinde, pe lângă slujba religioasă, un concert de fanfară la foişorul din parcul municipal şi un altul susţinut de orchestra „Cununa” şi artistul Helmuth Kasper, în cortul de evenimente din centrul istoric.

Potrivit recensămuntului din 2011, în România mai trăiau doar 36.042 persoane de etnie germană (sași, șvabi, landleri și țipțeri), reprezentând 0,17% din întreaga populație a țării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter