Actualitate

Toamna muzicală clujeană, ediţie de excepţie

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/29_ziua/06 toamna muzicala clujeana.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Festivalul îi omagiează pe Ştefan Ruha, Frantz Liszt şi 45 de ani de la prima ediţie.

La sfârşitul acestei săptămâni debutează la Cluj-Napoca cea de-a 45-a ediţie a prestigiosului Festival de muzică clasică Toamna Muzicală Clujeană, manifestare de excepţie, care se va desfăşura în perioada 30 septembrie-21 octombrie.

Organizat de Filarmonica „Transilvania”, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe-Dima”, festivalulul aduce în atenţia publicului iubitor de muzică clasică o ediţie de excepţie, reunind artişti internaţionali de renume şi lucrări muzicale de mare virtuozitate.


Triplă aniversare

Toamna Muzicală Clujeană este cea mai longeviv festival de muzică cultă din România, aniversând cu această ocazie 45 de ani de la prima ediţie. Pentru a marca acest moment au fost pregătite 13 concerte susţinute de invitaţi veniţi atât din România, cât şi din Europa. Printre cei mai importanţi invitaţi ai festivalului sunt soliştii Andrei Agoston (Germania), Janos Selmeczi (Ungaria), Corul „Soli-Tutti”al Universităţii din Paris, alături de dirijorul Denis Gautheyrie, dirijorii Mihail Agafiţa, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru şi Horia Andreescu, soliştii Daniel Kientzy şi Paul Mann, solista Luiza Borac şi renumitul pianist Freddy Kempf.


Frantz Liszt va fi omagiat şi el în această ediţie, marcându-se astfel 200 de ani de la naşterea marelui compozitor, prin concerte şi vernisajul uneui expoziţii de afişe grafice, care ilustrează prin imagine şi text 15 momente importante din viaţa acestuia.

Marele violonist clujean Ştefan Ruha este omagiat şi el, prin marele concert de deschidere susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, alături de soliştii Andrei Agoston la vioară şi Janos Selmeczi la voară şi violă, sub bagheta dirijorului permanent al filarmonicii Mihail Agafiţa.


Muzică folclorică, în premieră

În premieră pentru Toamna Muzicală Clujeană, va avea loc şi un concert extraordinar de „Muzici străvechi” susţinut de Grigore Leşe şi un ansamblu din Cogealac. „Este un concert în premieră, fiind vorba de muzică folclorică neprelucrată, care, sperăm, să fie o surpriză plăcută în cadrul Toamnei Muzicale Clujene care şi-a obişnuit publicul doar cu muzică clasică”, a declarat Mariu Tabacu, director al Filarmonicii Transilvania.


„Avem de-a face cu o ediţie aniversară, cu un program perfect structurat şi de o calitate miraculoasă. Prin această manifestare ţinem aprinse luminile culturii muzicale în acest oraş”, a spus Adrian Pop, rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Bugetul din acest an al Toamnei Muzicale Clujene se ridică la valoarea de un 150.000 de lei, finanţat în proporţie de 80% din fonduri atrase de Filarmonica de Stat Transilvania.

abonare newsletter