Actualitate

Petiţie la Bucureşti pentru a scoate Tarniţa de pe lista lacurilor navigabile. Se cere şi demiterea unui membru PNL Cluj

Ecologiştii clujeni au lansat o petiție prin care semnalează abuzurile de la Tarnița. În paralel, parlamentarii clujeni au depus la comun o interpelare prin care cer Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să scoată Tarnița de pe lista lacurilor navigabile, chiar dacă sunt deja interzise ambarcațiunile motorizate prin reglementări la nivel județean.

“Noi, semnatarii acestei petiții, cerem stoparea ilegalităților din lacul Tarnița și împrejurimile sale, pentru că lacul ne oferă apa potabilă pe care o bem. Cerem demolarea tuturor construcțiilor ilegale de pe lac, de la pontoane, la garduri și cabane. Cerem aplicarea legii care prevede interzicerea ambarcațiunilor motorizate, de la pontoane, la skijeturi, la bărci și până la hidroavioane. Cerem amendarea proprietarilor care au construit ilegal, a celor care deversează fecalele în Tarnița, dar și a turiștilor care aruncă deșeuri”, spune Adrian Dohotaru, deputat independent de Cluj.

În textul petiţiei se mai cere “demiterea PNL-istei Rocsana Contraș”, șef birou grad II la Salvaspeo Cluj și a ariilor protejate montane administrate de Consiliul Județean.


„În loc să aplice legislația care interzice ambarcațiunile motorizate pe lac, este prima persoană care o încalcă, folosind ambarcațiuni motorizate și denumind «penali» sau «insecte» demnitari ori iubitori de natură care se împotrivesc poluării zonei cu motoare. Cerem ca toate instituțiile cu rol de administrare a Tarniției să conlucreze pentru a reglementa situația la lac pentru ca bunul comun al clujenilor, din care bem apă, să nu mai fie privatizat, batjocorit și poluat”, mai menţionează textul citat.

Ecologiştii arată că în 1994 Consilul Judetean Cluj a declarat lacul Tarnița ca Zonă Naturală Protejată de Interes Județean, alături de alte lacuri. Apoi, în 1995, Consiliul Judetean Cluj a aprobat un Regulament General pentru zonele protejate de interes județean, care cuprindea și reguli de utilizare a unor lacuri, inclusiv Tarnița.


“Printre altele, acest regulament prevedea expres interdicția de navigatie cu motor. În 1999, Consiliul Județean Cluj a aprobat un plan urbanistic de zonă protejată prin care se prevede interdicția ambarcațiunilor motorizate, fără ca prevedea să fie pusă în aplicare. O hotărâre de Guvern din 2008 stabilește ca Tarnița să fie navigabilă. Dar această prevedere intră în contradicţie cu o hotărâre de Guvern din 2003 care menționează că activitățile de agrement nautic nu se pot desfășura în zonele protejate sau în cele de protecție, ceea ce este exact situația lacului Tarnița. În concluzie, permiterea ambarcațiunilor motorizate unde bem apă, e o ilegalitate. De aceea, Hidroelectrica trebuie să intabuleze proprietatea până la cota 521.5, iar Apele Române până la cota 525. După identificarea construcțiilor ilegale și a proprietarilor privați care au construit ilegal, cerem demolarea acestora”, mai menţionează petiţia.

Până la această oră, petiţia a strâns sute de semnături.

Ultimele Stiri
abonare newsletter