Actualitate

Bolile cronice vor ruina economiile ţărilor sărace

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/28_ziua/05 salon pacienti paturi inaugurare institutul inimii rp 11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un studiu recent al Băncii Mondiale avertizează că bolile cronice ameninţă sănătatea şi securitatea economică a numeroase ţări.

Anul trecut, peste 234.000 de clujeni se aflau în evidenţa medicilor de familie cu boli cronice.

În România, o operaţie pe inimă costă 5.000 euro, un stent coronarian 2.000 euro, iar tratarea unui bolnav de bronhopneumopatie obstructivă (BPOC) costă chiar şi 5.000 euro.


Banca Mondială avertizează, într-un studiu dat publicităţii în urmă cu câteva zile, că bolile de inimă, obezitatea, cancerul, diabetul şi afecţiunile respiratorii cronice ameninţă tot mai mult sănătatea şi securitatea economică a numeroase ţări, inclusiv în Europa de Est.

Potrivit realizatorilor studiului, este vorba de ţări cu venituri mici şi medii, în cazul majorităţii acestor state lipsind finanţarea şi capacitatea serviciilor medicale de a administra criza generată de aşa-numitele „afecţiuni non-comunicabile“, adică boli nediagnosticate.


Specialiştii Băncii Mondiale atenţionează că în ţările din Europa de Est, numărul bolnavilor cronic este mult mai mare decât în ţările dezvoltate. De exemplu, în judeţul Cluj, la sfârşitul anului trecut, în evidenţa medicilor de familie se aflau peste 234.000 de persoane care sufereau de boli cronice, precum diabet, boli hipertensive, tumori şi boli pulmonare cronice obstructive.

Un bolnav de BPOC costă până la 5.000 euro


Medicii clujeni confirmă că bolile cronice sunt foarte scumpe, mai ales când sunt într-un stadiu avansat.

„Se cheltuieşte foarte mult cu bolile respiratorii cronice, mai ales cu BPOC care este a patra cauză de deces pe plan mondial şi este cauzată de fumat. La nivel mondial, pentru un caz obişnuit de BPOC se cheltuiesc aproximativ 1.000 de euro pe lună, iar pentru cele în stadii avansate se poate ajunge la 5.000 – 6.000 de euro”, a explicat Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca.


Doctorul clujean precizează că şi astmul bronşic este o boală costisitoare şi spune că un singur medicament pentru această afecţiune costă 50 de euro pe lună.

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj au loc anual aproximativ 20.000 de consultaţii şi 5.000 de externări. Din cele 5.000 de externări, un sfert sunt bolnavi de BPOC şi astm bronşic în diverse stadii.


La nivel mondial se cheltuiesc anual zeci de miliarde de euro doar pentru cei bolnavi de BPOC.

O operaţie pe inimă costă 5.000 euro

La fel de scumpe sunt şi bolile cronice de inimă. Astfel, în ţara noastră o operaţie pe inimă costă cel mult 5.000 de euro, o coronarografie simplă - 1.200 lei, iar un stent coronarian - 2.000 euro.

Profesorul Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, sugerează ca cei de la Banca Mondială să apeleze la Fiscul german pentru verificarea averilor dobândite fraudulos în ţara noastră. „Dacă s-ar aduna averile făcute prin furturi în ţara noastră, s-ar acoperi 10-15% din cheltuielile cu sănătatea”, este de părere Bârsan.

Bolile cronice pot fi prevenite

Raportul Băncii Mondiale sugerează că numărul mare de boli cronice ar putea fi evitate prin promovarea unui stil de viaţă sănătos, limitarea fumatului, prin taxe şi reducerea consumului de sare inclusiv în alimentele semipreparate.

În anul fiscal 2011, Banca Mondială a cheltuit 2,96 miliarde de dolari pentru finanţare în domeniul sănătăţii, nutriţiei şi a populaţiei.

Cheltuieli cu programele naţionale de sănătate

Casa de Asigurări de Sănătate a plătit anul acesta spitalelor şi farmaciilor peste 103 milioane lei pentru cheltuielile pentru medicamente şi materiale din cadrul programelor naţionale de sănătate. Din acest total, peste 45 milioane au mers către spitale şi peste 58 de milioane către farmacii. În cadrul programelor naţionale de sănătate sunt incluse diverse boli cronice precum diabetul şi cancerul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter