Actualitate

Bani europeni şi nu prea. Primăria plăteşte din bani proprii cel mai mare parc din Cluj-Napoca

Deşi Primăria Cluj-Napoca s-a lăudat că cel mai mare parc din oraş, Parcul Tineretului, va fi construit din fonduri europene, realitatea este alta. Instituţia condusă de Emil Boc va plăti din bugetul propriu mai mulţi bani decât primeşte de la Uniunea Europeană.

O suprafață de peste 21 de hectare de teren, situat în zona Bulevardului Muncii, se va transforma în cel mai mare parc din Cluj-Napoca. O firmă abonată la banii publici, Nord Conforest SA, care se ocupă și de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât, va realiza Parcul Tineretului.

În 19 iulie Primăria Cluj-Napoca a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor. Investiţia se ridică la 4,8 milioane de euro, iar oficialii din Primărie se lăudau că 4,6 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile. Realitatea este că de la Uniunea Europeană Primăria Cluj-Napoca urmează să primească doar 2,2 milioane euro, restul de 2,6 milioane de euro va trebui să le achite municipalitatea din fonduri proprii. Cum s-a ajuns aici?


În decembrie 2018, Primăria Cluj-Napoca a depus spre finanţare proiectul “Înfiinţare zonă verde şi de agrement Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor” în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

“În cadrul acestei priorităţi de investiţii, contribuţia Primăriei la cheltuielile eligibile este de 2% din valoarea acestora, în cazul de faţă, la data depunerii, fiind în cuantum de 441.470 lei. Pe de altă parte, alocarea financiară pentru municipiul Cluj-Napoca pentru această prioritate de investiţii este de 4 milioane de euro. La data curentă, pentru acest apel de proiecte nu se acordă supracontractare, iar pe cale de consecinţă, pentru a putea fi continuat procesul de semnare a contractului de finanţare, bugetul trebuie revizuit prin încadrarea strict în alocarea iniţială dedicată municipiului Cluj-Napoca. Alocarea financiară este de 19,3 milioane lei din care valoarea nerambursabilă a proiectului Amenajare zonă de recreere pentru clujeni în cartierul Între Lacuri este de 9,4 milioane lei, iar 9,9 milioane lei rămân pentru cel de-al doilea proiect depus Înfiinţare zonă verde şi de agrement Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor. Dat fiind faptul că valoarea eligibilă nerambursabilă a ultimului proiect este în cuantum de 21,6 milioane lei, diferenţa de 11,6 milioane lei va trebui asumată de beneficiar la momentul semnării contractului de finanţare. Raportat la cheltuielile eligibile ale proiectului, municipalitatea îşi va asuma 441.470 lei plus 11,6 milioane lei, în total 12,1 milioane lei. Ca atare, contribuţia municipalităţii la cheltuielile eligibile va creşte de la 441.470 lei la 12,1 milioane lei”, transmite Primăria Cluj-Napoca.


Termenul de proiectare a proiectului este de 90 de zile și termenul de execuție este de 19 luni. Pădurea Clujenilor - Parcul Tineretului se va întinde e o suprafață de 213.004 mp și va fi un parc recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber, ideal pentru a explora natura, mediul înconjurător și viitoarea faună care se va instala în cadrul eco-sistemului nou creat.

Ce s-a aprobat iniţial:

Se aprobă valoarea totală a proiectului “Înfiinţare zonă verde şi de agrement Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor” în cuantum de 22.861.202 lei.


Se aprobă contribuţia proprie a municipiului Cluj-Napoca în cadrul proiectului în valoare totală de 1.229.156 lei, reprezentând suma cheltuielilor neeligibile ale proiectului (787.685 lei) şi cofinanţarea de 2% din valorea eligibilă (441.470 lei)

Ce se plăteşte în prezent:

Contribuţia proprie a municipiului Cluj-Napoca în cadrul proiectului este în valoare de 12.893.504 lei, reprezentând suma cheltuielilor neeligibile ale proiectului (787.685 lei) şi cofinanţarea în cuantum de 12.105.818 lei.


Cum se va transforma proiectul ratat Pădurea Clujenilor

Proiectul ratat, Pădurea Clujenilor va fi reconvertit în Parcul Tineretului. Timp de șase ani, an de an au fost plantați câte 10.000 de puieți pe bulevardul Muncii, dar rezultatele dorite nu au apărut. Copacii s-au uscat și zona s-a degradat. Din 2014, terenul este în paragină.

Anul trecut, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru investiția „Înființare zonă verde și de agrement Parcul Tineretului-Pădurea Clujenilor”, în vederea atragerii de fonduri europene.


“Printre tipurile de activități care vor fi finanțate se numără realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști, trotuare, amenajare spații verzi, plantarea de arbori, crearea de facilitate pentru recreere pe terenuri amenajate, achiziționarea și montarea elementelor de foișoare, pergola, scena, wi-fi, mobiliar urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice), realizarea sistemelor de irigații/sistem de iluminat. Principalul rezultat așteptat al investiției vizează reconversia și reutilizarea unui teren degradat din Cluj-Napoca și transformarea lui în zonă de agreement și petrecere a timpului liber pentru comunitate, revitalizarea și modelarea terenului prin amenajarea acestuia ca o pădure  - parc și spațiu de recreere pentru locuitorii municipiului pe o suprafață totală de aproximativ 213.000 mp”, arătau oficialii din Primărie.

“Zona din partea industrială de nord a orașului (Dealul Sf. Gheorghe) a suferit în ultimii ani de o degradare a vegetației datorită pășunatului abuziv necontrolat. Obiectivul proiectului urmărește extinderea suprafețelor spațiilor verzi prin împădurirea versantului de la nord de Bulevardul Muncii pe o suprafață de aproximativ 21,3 hectare în scopul stopării degradării acestuia și amenajarea unei zone verzi, de loisir și agrement. Conform amplasamentului, accesul la acesta se realizează din două străzi. Unul dintre accese se poate face din Bulevardul Muncii, iar al doilea acces se poate face de pe strada Voroneț. Ambele străzi au dublu sens în zona accesului la obiectiv. Proiectul propune extinderea suprafețelor spațiilor verzi prin împădurirea versantului de la nord de Bulevardul Muncii, crearea unor zone verzi cu acces public nelimitat, zonă unde se vor putea organiza scuaruri, grădini și amenajări specifice parcurilor. Aferent zonelor de acces dinspre estul și vestul terenului se propun zone pentru parcări auto”, transmitea municipalitatea.

abonare newsletter