Actualitate

Primăria Poieni a dat ordin de evacuare a singurului medic din Valea Drăganului. 1.600 de pacienți riscă să rămână fără servicii medicale

Prea ca la noi, prea ca la țară. Peste 1.600 de locuitori din zona de munte a județului Cluj riscă să rămână fără servicii medicale.

 Un proiect implementat de Primăria Poieni prevede ca singurul cabinet medical din satul Valea Drăganului să fie evacutat în vederea mansardării clădirii. În acest sens, concesionarul spațiului, Dr Dumitraș Anne Marie a primit un ordin de evacuare în data de 21 iunie 2019. Revoltată, doamna Dumitraș a transmis o notificare administrației locale Poieni în care a explciat cu lux de amănunte situația reală din teren. Din notificarea transmisă în atenția primarului Gheorghe Boca, reiese faptul că în cadrul proiectului a fost achiziționată aparatură medicală care nu pote fi utilizată și care zace încă din luna noiembrie.

“Poziția noastră (de comun cu opinia marii majorități a pacienților și consătenilor dumneavoastră) față de ordinul abuziv, considerăm noi, de evacuare al Primăriei Poieni primit la data de 21.06.2019 este următoarea: NU vom evacua. Pentru a susține această decizie vă vom supune atenției următoarele argumente pertinente: Decizia nu este a mea, este a oamenilor înscriși pe acest CMI care au putut fi contactați cca 1400 din totalul de 1.600 pentru copii au decis adulții: Contractul de finanțare atașat notificării presupune achiziționarea ecografului și a Holterului EKG, aparatele nu au fost plătite până în prezent, nu le putem folosi. Obișnuiți cu lipsa de seriozitate am achiziționat propriile aparate, pe proiecte proprii, și ne descurcăm singuri. Cum credeți că în cadrul aceluași proiect finanțați și alte lucrări, din ce cum?
Spațiul deținut prin cotractul de concesiune (nu de închiriere, cum s-a specificat în notificarea dumneavoastră) din data de 13.02.2013 până la data de 13.02.2028.. Condițiile de reziliere nu au fost încălcate., se arată în notificarea doamnei Dumitraș.


Potrivit localnicilor, în prezent activitatea medicală se desfășoară într-un alt spațiu până la finalizarea investiției.

“În astfel de situații este necesară punerea la dispoziție a unui spațiu acreditat sau cu potențial acreditabil. Nu ni s-a pus la dispoziție. Din totalul spațiilor deținute de Primărie în localitate considerați că există această posibilitate? Poate la capelă? Acest spațiu a fost adus la starea acutală prin contribiuția pacienților, nu a Primăriei. Intervențiile finanțate și conduse de Primărie au necesitat finalizare din partea pacienților, iar cu ocazia marelui proiect de încălzire centralizată, repcepționat de Primărie ca fiind funcțional, ne-am ales cu calorifere excelente ca și mobilier și o centrală ruginită aruncată în subsolul clădirii pentru rugină veșnică. Curtea de conturi venită la fața locului nu a avut nimic împotrivă. Au văzut și sala cazanelor! Au fantezie! Fosa septică ecologică aprobată de peste 4 ani în ședința de Consiliu local Poieni s-a voatilizat din fașă, a dispărut hotărârea de Consiliu local din start deși consilierii de atunci își mai aduc aminte ce au votat!”, potrivit notificării inaintate Primăriei.


Referitor la ambiția Primăriei Poieni de a mansarda o clădire ce stă să cadă, doctorița consideră că acest proiect este unul hilar.

”Proiectul de mansardare este hilar: la mansardă va fi bucătărie, sală de conferințe etc. Pentru ce? Vrem un răspuns clar viabil!
Proiectul nu presupune nicio responsabilitate la nivelul parterului clădirii: nu existăm în acest proiect! Se distruge tot și nu se realizează nimic! Poate proiectul presupune spații pentru activități incompatibile cu vecinătatea unui cabinet medical sau al unei farmacii? Aveți nevoie de acordul nostru pentru a închiria spațiile. Nu sunteți pe domeniul dvs Privat!”, a afirmat Dumitraș.


Cabinetul medical din Valea Drăganului nu are încălzire iar pacienții sunt nevoiți ca în sezonul rece să aștepte în frig pentru a putea beneficia de un control medical.

”Cum încălzim spațiu? Proiectul presupune anulare hornuri. Până veți implementa centrala termică rugăm pacienții să aștepte, să sufle în pumni? Sau poate va fi o centrală termică ca și la cabinetul Poieni total nefuncțională. Ei rezistă eroic și nu comentează, sunt cuminți, dar vă atragem atenția că noi, cei din Șebdiș comentăm și nu ne lăsăm chiar dacă ne asumăm vina de a vă fi votat. Nu exsită o expertiză tehnică actuală. Noi locuim practic aici. Nu a fost nimeni competent să studieze rezistența clădirii. La un moment dat, sunt ani de atunci, au fost trimiși angajați ai Primăriei să sape lângă fundație. Am fost de față. Nu sunt expert, dar nu așa se procedează și nu reflectă situați actuală. Obișnuiți să ne rezolvăm singuri problemele vă supunem atenției următoarele: analiza pertinentă  a clădirii arată următoarele: există infiltrații la nivelul colțului nordic al clădirii care au antrenat deplasarea solului și ruptura planșeului sapțiului anex farmaciei. Soluția simplă și total eficientă este de a drena apele pluviale și consolidarea prin subfundare a colțului. Costuri estiamte minime. Pacienții sunt dispuși să realizeze lucrarea fără niciun deranj din partea Primăriei! Vă supunem atenției că pe cheltuiala proprie există împământare corespunzătoare standardelor, iar atât cabinetul cât și farmacia au rețea IREC independetă. Separarea de curent și refacerea rețelei electrice a fost pe cheltuiala noastră, suntem independenți de clădire. Proiectul de mansardare este depășit din toate punctele de vedere. Nu corespunde realității!”, se arată în notificarea adresată administrașiei locale Poieni.
 
Doamna Dumitraș susține că Primăria Poieni a fost singura din județ care nu a răspun solicitării CJAS Cluj privind condițiile acordării asistenței medicale în comună.


“Am pus la dispoziția constructorului din 21.06.2019 ( care o fi el prin cedare licitație) spațiul avariat pentru consolidare, inclusiv l-am debranșat, dar n-a venit nimeni, ignor total, neseriozitate. Nu în ultimul rând, dar suntem consternați față de atitudinea de indolență a Primăriei Poieni față de asistența medicală. Primăria Poieni a fost singura din județ care nu a răspun solicitării CJAS Cluj privind condițiile acordării asistenței medicale în comună. Considerăm că este inadmisibil această totală lipsă de bun simț, atât față de noi cât și față de de CMI Imre EVA de toți oamenii aflați în grija noastră. Muntele de incompentență din cadrul Primăriei s-a etalat din nou. Noi, adică pacienții și noi, cei aflați în contract de cesiune cu dvs vă rugăm să luați din nou în analiză proiectul de mansardare, să-l aduceți la realitate, vă ajutăm cu toate forțele, dar trebuie să fie viabil.  Am venit în Valea Drăganului la cererea oamenilor și nu plec decât dacă ei vor. Am afirmat și susțin: NU plec din România, nu trec dincolo de bariera de la canton și nu plec din cabinet Valea Drăganului. Domnule primar vă rog să vă consultați votanții diumneavoastră și să vă decideți în cunoștință de cauză.”  se arată în notificarea doctoriței Dumitraș Anne Marie Louise.

În urma notificării transmise, în cursul zilei de vineri a avut loc o rundă de negocieri între primarul Gheorghe Boca și doamna Dumitraș. Potrivit doamnei doctor întâlnirea a fost una cu scântei.


“Am făcut o înțelegere amiabilă cu Primăria și avem răspunsul ferm al constructorului care se ocupă de amenjare că la Sf Mărie vom reintra în spațiu (15 august ) deci nu ne mai scoate. Ca urmare a notificării nu am fost forțați să evacuăm ci a venit domnul primar la noi la masa tratativelor. Am fost în audiență iar pe moment este ok. Cei 1.400 de oameni riscau să rămână fără servicii medicale dar să avem încredere în cel care a contractat lucrarea. E singura variantă. Dacă omul acela nu e serios am rezolvat-o. Suntem pe ultima sută de metri pentru că s-a deteriorat foarte tare și fetele de la farmacie nici nu mai puteau folosi spațiul. S-a dus planșeul de la beciul clădirii. Atunci ne trebuie neapărat consolidare și nu am avut variantă, pentru că alt proiect durează, durează, durează și am acceptat până la urmă mansardarea. Este singurul proiect care este aprobat. Cum merg treburile în România altul va fi aprobat până peste un an când se duce toată clădirea. Acum e în fază de  consolidare și lucrează foarte bine băieții să sperăm că vor ține pasul. Lucrările de mansardare urmează. Eu am ecograf luat prin fonduri europene, al meu. Acesta e foarte fain că nu l-a plătit primăria. E extraordinar ne uităm la el și la revedere. Primăria are în același proiect achiziționat un ecograf de care nu ne putem atinge pentru că nu l-au plătit. Din noiembrie, 9 luni au trecut. Eu fără să am un act pe el nu pot să îl folosesc că nu am de unde să plătesc un nou ecograf. Eu îl am pe al meu și îl folosec pe al meu. Când găsim o soluție amiabilă și putem astăzi suntem bine, mâine s-ar putea să ne certăm din nou. Vineri ne-am certat rău de tot deci….numai așa merge în România. Pentru că noi vrem să facem și alții vor numai să stea., a declarat telefonic doctorița Dumitraș.

Etichete: valea draganului
Ultimele Stiri
abonare newsletter