Actualitate

Escapadă în Istanbul – orașul imperial al savorilor și experiențelor orientale. FOTO

Întins pe două continente, Istanbul este orașul în care două lumi impunătoare și fascinante, Europa și Asia, se unesc. De la moscheile de mari dimensiuni, pâna la preparatele tradiționale ce te copleșesc cu mirosul și aromele lor și croazierele lungi pe Bosfor, orașul își spune povestea de mii de ani.

Istanbul. Chiar și atunci când îl pronunți te gândești la un loc cu o istorie fascinantă și la mai marile palate împărătești în care au domnit 36 de sultani. Cunoscut ca fiind unul dintre cele mai importante orașe din Antichitate și capitala Imperiilor Roman, Bizantin și Otoman, Istanbul, sau vechiul Constantinopol este bogat în obiective istorice, fiind un magnet pentru turiștii de pretutindeni ce străbat în fiecare zi cartierele vechi și cosmopolite ale orașului metropolă.

15 iunie 2019, ora 10:35

Avionul din Cluj spre Istanbul se pregătește de decolare. Lângă mine, un bărbat de naționalitate arabă își verifică news feed-ul pe Facebook. Cu gândul la cele patru zile pe care urma să le petrec în bogăția locului care mai de mult a fost falnicul Constantinopol, mă uitam la stewardul care împărțea meniurile, cu ceea ce urma să primim de mâncare.


Clasa business de la Turkish Airlines nu se deosebește cu mult de clasa economică, personalul bordului fiind atent cu fiecare pasager în parte, iar serviciile opționale fiind accesibile pentru toți. Diferența dintre cele două este faptul că spațiul dintre scaune este mai mare la clasa business decât la cea economică, și astfel, ai posibilitatea să beneficiezi de un confort sporit, chiar și să dormi, dacă zborurile sunt de lungă durată. Pasagerii care își cumpără bilet la clasa business dispun de două piese, a maxim 8 kg, pentru bagajul de mână și de un bagaj de cală de 32 de kg, pe când cei de la clasa economică au doar o piesă pentru bagajul de mână, de aceeași greutate ca la cealaltă clasa, iar pentru bagajul de cală, o piesă de 20 de kg. Mesele servite la bordul aeronavelor Turkish includ băuturi calde sau reci, mic dejun sau mese principale, și diferă în funcție de ora de decolare și de durata zborului. O diferență între cele două clase este că pe cursele de scurtă durată, de o oră sau două ore, pasagerii de la clasa businesc primesc un meniu ce conține diverse preparate, pe când cei de la clasa economică se pot bucura de sandwich-uri și prăjituri.

Omletă vegetariană cu mangold, praz, cartofi și sote de ciuperci, piept de curcan, o selecție de brânzeturi turcești, iaurt cu cimbru și mentă, măsline marinate, dulceață de smochine și unt de Trabzon a fost micul dejun și mica plăcere nevinovată a pasagerilor de la clasa business.


Până acum, am zburat de șase ori cu compania Turkish Airlines (în New York și la Istanbul) și am avut ocazia de a experimenta mâncarea la bord, atât la clasa economică, cât și la clasa business. De atunci, când am zburat prima dată spre New York, am rămas cu impresia clară că turcii servesc în avioanele lor una dintre cele mai bune mese pe care le poți avea în culmile văzduhului. Atenți în prepararea meniului, cât și a servirii, fiecare mâncare este îmbâiată în mirodenii orientale ce îi oferă o savoare aparte. Nu degeaba, Turkish Airlines a primit din partea Skytrax, șase ani consecutiv, din 2011 până în 2016, premiul „Best Airline in Europe”, precum și premii pentru „Best Food Economy Class”, „Best Business Class Catering”, „Best Business Class Special Lounge Catering ” și „Best Business Class Special Lounge”, datorită serivciilor furnizate de compania DO&CO din Turcia.

„Dacă zburați cu Turkish Airlines puteți să încercați toate produsele pentru că sunt proaspete”

Nu văzusem însă niciodată procesul prin care este pregătită mâncarea care trebuie să ajungă la bordul avionului. În călătoria mea spre Istanbul, într-una din zile am ajuns la sediul companiei DO&CO din Turcia, care este cea mai mare companie de catering din lume. Compania din Turcia a fost înființată în anul 2007, ca joint venture între DO&CO și Turkish Airlines și a ajuns să fie liderul pe piață în catering cu un procent de 85%.


Prezentarea companiei a început într-un cadru similar ca cel întâlnit în avioane, după care, am trecut prin birourile angajaților (locul în care se stabilesc meniurile, designul lor și al recipientelor în care vor fi puse, bucătarii șefi care vor fi la bordul aeronavei etc.) și terminându-se în uriașa bucătărie unde sunt realizate preparatele care vor fi distribuite spre aeronave. Toate meniurile pe care le fac sunt proaspete și sunt supervizate de la început până ce intră în aeronavă, iar pe zi, compania livrează 200.000 de mii de meniuri în 900 – 1000 de avione.

Zborul spre Istanbul s-a terminat cu o priveliște pe geamul aeronavei spre panorama orașului scăldată în sutele de ansambluri rezidențiale proiectate atent în stiluri arhitecturale moderne. După o oră jumătate de zbor am aterizat pe noul aeroport İstanbul Yeni Havalimanı, o minune arhitecturală concepută pentru a folosi aplicațiile mobile și inteligența artificială în folosul călătorilor. Odată intrat în clădire, designul futurist îți arată că orașul antic este gata să ia cu asalt traficul aerian în secolul 21 cu un aeroport ce-și propune să devină cel mai mare din lume, cu tehnici și sisteme moderne de securitate ce vor crește siguranța călătorilor.


În drum spre hotel, călătoria a opt jurnaliști, la invitația Turkish Airlines, este gata să înceapă pentru a descoperi Constantinopolul de odinioară.

Pe urmele mai marilor sultani

Aflat pe malul Strâmtorii Bosfor, cea care atât de uluitor desparte Europa de Asia, Istanbul este o destinație aparte pentru scurte escapade, cât și pentru călătorii mai lungi. În fiecare an, acest oraș este vizitat de milioane de turiști, iar acest fapt nu este de mirare. De cum intri în inima orașului, acesta reușește să te surprindă de la prima vedere, dat fiind faptul că vei întâlni o excepțională diversitate a stilurilor arhitecturale, vechiul și modernul fiind într-un continuu contrast.


Istanbul trebuie explorat pas cu pas, prima oprire fiind în centrul vechi care este bogat în cultură, istorie, arome și culoare, unde întâlnești cele mai impunătoare construcții arhitecturale clădite în timpul celor trei imperii.

Într-o curte impozantă, înconjurată de pomi înalți și verzi, își are locul unul dintre simbolurile orașului, care mai de mult era centrul puterii politice a Imperiului Otoman. Palatul Topkapî este fosta reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ de 400 de ani, astăzi, fiind cel mai vizitat muzeu din țară. Opulent și bogat în istorie, Palatul Topkapî merită vizitat pe îndelete pentru a înțelege importanța istorică și complexă a Imperiului Otoman.

Întins pe o suprafață de 700.000 de metri pătrați, palatul este un complex imens ce cuprinde mai multe clădiri, ce adăpostește 17 expoziții diferite, de la armurărie (care adăpostește armele sultanilor sau a conducătorilor pe care aceștia i-au învins, cât și sabia lui Ștefan Cel Mare), până la colecția de ceasuri și relicvele sacre ale profeților, și este împărțit în patru mari curți principale.

Una dintre cele mai importante clădiri ale palatului este Haremul, cunoscut ca un simbol ce reprezenta familia sultanului, fiind dominat de tradiții și ceremonii stricte. Aceasta era zona interzisă a bărbaților unde locuiau concubinele sau favoritele sultanului, numărul lor variind de-a lungul timpului între 300 – 800 de femei. Majoritatea femeilor care formau haremul erau din Estul Europei, ajunse ca sclave, iar mai apoi, erau învățate să cunoască bunele maniere, să citească, să scrie, să danseze și să-și asume cultura islamică în totalitate.

La polul opus se află Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (Hagia Sophia), un monument al arhitecturii bizantine, cunoscută ca simbolul secolului de aur al Imperiului Bizantin. Construită pe un deal, cu vedere la Marea Marmara și la Strâmtoarea Bosfor, este singurul edificiu creștin în care sunt reprezentate cele două mari religii ale lumii, creștinismul și islamismul. Decorată cu marmură, mozaicuri și picturi, pietre semiprețioase și aur, Hagia Sophia a fost considerată biserica centrală a credinței, devenind astfel locul în care au fost încoronați noii împărați.

Chiar dacă amprenta timpului își spune cuvântul, decorațiunile fiind în mare parte deteriorate, iar o parte din ea este încă în restaurare, este considerată una dintre cele mai grandioase clădiri din istorie, anual fiind vizitată de mii de turiști.

În vecinătatea Hagiei Sophia, la 15 minute de mers pe jos printre aleile întinse, dar nu foarte mari, înconjurate de palmieri și pomi, își face apariția Moscheea Albastră, întregind peisajul Pieței Sultanahmet. Ridicată la începutul secolului al XVII – lea, Moscheea Albastră este considerată a fi printre ultimele moschei construită în perioada clasicismului otoman, ultima fiind Moscheea Yeni. Denumirea moscheii, una dintre simbolurile acestei țări și un loc important de rugăciune pentru localnici, se datorează plăcilor de ceramică din Izmik, ce conțin motive abstracte, florale, și este singura moschee din Turcia care are șase minarete (turnulețe).

Intrarea în moschee este gratuită și se face prin două intrări, una pentru turiști și una pentru cei care vin să se roage, astfel, păstrându-se sacralitatea locului. Odată pătruns înăuntru, simți cum covorul moale și roșu pe care calci îți mângâie tălpa piciorului (fiecare persoană care intră în moschee trebuie să se descalțe), iar coloanele impresionante care sprijină cupolele și semicupolele decorate cu motive arăbești îți susține privirea minute întregi. În moschee nu există altar și nici icoane, fiindcă religia islamică le interzice închinăciunea la astfel de obiecte de cult, iar bărbații, cât și femeile, au locuri separate pentru rugăciune. Musulmanii au spații speciale unde își pot spăla picioarele, mâinile, fața, înainte de rugăciune, deoarece se spune că aceștia trebuie să fie curați tot timpul, dar mai ales înainte de a intra în moschee.

În pofida celebrității sale, în oraș mai sunt și alte moschei ce merită vizitate și care nu sunt afectate de valurile interminabile de turiști. Una dintre ele este Moscheea Suleymaniye, care din punct de vedere istoric, este a doua lucrare importantă din perioada clasicismului otoman construită pentru sultanul Soliman Magnificul.

Odată ieșit din moschee pătrunzi cu pași mici în Hipodrom sau în Piața Sultanahmet, de astăzi. Ceea ce odinioară era centrul social și sportiv al capitalei Imperiului Bizantin, astăzi, este locul cosmopolitan unde turiștii vin să-și facă fotografii sau să vadă ceea ce a mai rămas din cele 3 coloane (Obeliscul lui Theodosius, Coloana lui Constantin, Coloana cu Șerpi) sau Fântâna Germană care s-au păstrat în pofida trecerii timpului.

Din Sultanahmet până în Taksim și Karaköy

Înconjurată de magazine cu suveniruri și chilipiluri, prăvălii de cafeá – dúlciuri și berării boeme, din care își face apariția lunga alee pietonală İstiklal Caddesi, cunoscut ca și Bulevardul Independenței, Piața Taksim este inima trepidantă a Instanbului, care îți va fura instant privirea. Din când în când, pe mijlocul pietonalei, își mai face apariția timid tramvaiul roșu, care își adună nostalgic călătorii de pe margine.

Cartierul Karaköy este locul unde vechiul cu noul se contopesc. Scăldat în culori vii, este locul hippest al tinerilor, fiind plin ochi cu cele mai noi și interesante cafenele, puburi și baruri din Istanbul. Plimbându-te agale pe străzile înguste vei putea admira picturile stradale ce oferă un plus de culoare clădirilor din zonă.

Bogățiile de pe malul Bosforului

Istanbul este un cufăr plin de culoare și tradiții, iar cele două părți ale sale pot fi admirate într-o croazieră pe Bosfor. Din Portul Eminonu îți poți începe călătoria boemă spre noi orizonturi. Odată ce te-ai urcat pe barcă, nici nu știi ce să admiri prima dată: panorama din larg de unde se pot vedea clădirile și palatele de pe marginea Bosforului, care, parcă, te transpun în vremurile de odinioară, sau la podurile măiestuoase care leagă cele două maluri ale orașului. Oricum, indiferent spre ce direcție ți-ai orienta privirea, entuziasmul crește atât de mult, încât nici nu ai vrea să mai pleci de pe ambarcațiune. 

Pe tot parcursul plimbării, care durează aproximativ două ore, se pot admira malul European și Asiatic al Istanbulului, unde vei descoperii obiective importante ale patrimoniului național, precum Fortăreața Rumeli Hisarı, Palatul Beylerbeyi, Palatul Küçüksu, Moscheea Dolmabahçe, turnul cu ceas și Palatul Dolmabahçe, ceea ce mai demult a fost ultima reședință a sultanilor, capodopera Imperiului Otoman.

Bazarul Mirodeniilor

Condimente orientale, ceaiuri aromate, dulciuri cât vezi cu ochii, obiecte din sticlă frumos decorate și tot felul de brizbizuri sunt tot ceea ce ți-ai putea dori să găsești într-un bazar. Bazarul de Mirodenii, un portal către raiul negoțului și ticsit de dulciuri turcești, este locul care cu greu îl lași în urmă.

Chiar dacă este mai mic decât Grand Bazaar, cu siguranță, și aici, vei descoperi cu adevărat ce înseamnă arta negoțului de altădată și să pleci acasă cu o grămadă de produse. De recomandat, când ajungi acolo, este bine să știi cum să negociezi. Turcii negustori sunt extrem de insistenți și știu cum să își laude marfa. Totodată, ai ocazia să le guști înainte de ale cumpăra, dar trebuie să știi cum să negociezi, ca să-ți mai lase din preț.

Arta din gastronomia turcească

Când ajungi în Istanbul este imposibil să nu fii copleșit de mirosul și aromele preparatelor tradiționale pe care turcii le pregătesc cu multă măiestrie pe străzi, în piețe sau în restaurante. După ce am aflat că voi pleca într-o mini-vacanță de 4 zile la Istanbul, gândul meu era numai la mâncarea gustoasă cu care urma să mă răsfăț pe toată șederea mea acolo.

Turcii știu cum să facă din gastronomie o artă, fiind recunoscuți peste tot în lume pentru preparatele tradiționale sau pentru diversitatea dulciurilor de la care nu-ți poți lua ochii. Străzile orașului sunt ticsite cu astfel de restaurante vestite care îți pot satisface papilele gustative. Printre ele se numără restaurantele Köşkeroğlu, Sultanahmet Koftecisi sau Masmavi Balık fiind recunoscute pentru Iahmacun (un fel de pizza), chiftelele din carne de vită sau preparatele atent pregătite din fructe de mare sau pește, completate de un pahar rece de Ayran, o băutură tradițională turcească.

Istanbul este un oraș magic, a cărui istorie te transpune într-un alt timp. Acest „bloc contintental” în continuă dezvoltare îți oferă o experiență de neuitat, în care poți descoperi o altă față a metropolei, în fiecare zi, plimbându-te pe străzile vechi impregnate în mirosuri de cafea.  

Cât te costă o vacanță în Istanbul?

Dacă te gândești la o vacanță în Istanbul, cu bilete de avion și cazare în partea modernă a orașului, asigură-te că nu o faci în luna lui iulie sau august, când asfaltul se încinge sub picioare și căldura e greu de suportat. Desigur, cazarea poate depinde în funcție de zonă și de tipul unității. De exemplu, eu am fost cazată la Isfanbul Holiday Home & Suites, iar până în centru, cu mașina, am făcut 30 de minute. În schimb, dacă vrei să fii mai aproape de centrul istoric al orașului, găsești unități de cazare, doar că la un preț mai ridicat.

Vacanță de o săptămână (7 zile) pentru o persoană: perioada 2 – 8 septembrie 2019

Bilet de avion dus-întors (Turkish Airlines): 189 de euro (894 de lei) – clasa economică; 510 de euro (2413 de lei) – clasa business (pasagerii care își cumpără bilete la clasa business beneficiază de reduceri pentru plimbările pe Bosfor, pe o barcă privată, sau pentru obiectivele turistice; pentru mai multe informații despre reducerile substanțiale puteți accesa site-ul companiei Turkish Airlines).

Cazare pentru 6 nopți în centrul orașului cu mic dejun inclus: de la 120 de euro (567 de lei).

La restaurantele menționate în articol o masă pentru o persoană ajunge de la 4 euro (19 lei) în sus, în funcție de felul de mâncare dorit. De menționat este faptul că porțile de mâncare sunt foarte generoase.

Transport: biletul pentru mijloacele de transport în comun costă 0.43 de euro (2 lei), iar pentru taxi, tariful normal este de 0.61 de euro (2.9 lei).

Prețul intrărilor pentru obiectivele turistice: Hagia Sophia (43 de lei), Palatul Topkapî (43 de lei) + Haremul (25 de lei), Palatul Dolmabahçe + Haremul (64 de lei), Turnul Galata (7 lei), Palatul Beylerbeyi ( 28 de lei), Muzeul Fortăreței Rumeli Hisari (12 lei), intrările în moschei sunt gratuite, la fel și pentru Hipodrom. Nu uitați de plimbările pe Bosfor, unde prețurile pornesc de la 37 de lei cursa de 90 de minute și de vestile bazare turcești.

abonare newsletter