Actualitate

Profesor clujean, despre BAC: „Examenul este despre viață. Nu despre procente și note”

Florin Pintea, un profesor clujean, și-a exprimat opinia în ceea ce privește Bacalaureatul, despre care s-a uitat că e „examenul maturității” și am ajuns într-o perioadă în care tot ceea ce contează sunt notele și procentele.

„Azi a început un nou examen național, Bacalaureatul. Parcă m-am săturat să tot aud despre examenul copiilor doar în cifre, ricoșeuri jignitoare, procente. Examenul este despre viață. Examenul este despre noi. Despre oameni. Nu despre procente și note. Nu despre targeturi și clasificări naționale. Nu. Școala nu este despre examenele în grilă sau nu. Școala este despre noi, oamenii. Despre suferințe și ratări, despre bucurii și minuni. Este despre viețile noastre care respiră prin cei pe care-i iubim. Despre puterea de a învinge cifre și acomoda litere în pagină, despre iubirea care nu se lasă coruptă de nimic. Școala nu e despre examene sau doar un sistem de învățământ aflat la judecata politicului ori judecăți de studio TV. Școala e despre singurătățile copiilor convertite în doar câteva ore de dialog cu sistemul.  Un sistem surd? Poate. Examenele sunt despre omenia noastră. Despre cât a mai rămas din noi emoție. Nerobotizare. Bâlbâială adolescentină. Fără de care nu există rostire responsabilă la maturitate”, a spus profesorul.

De asemenea, dascălul a ținut să aducă aminte despre nevoile copiilor.


„Simt nevoia să aduc aminte că indiferent de notele primite, copiii noștri rămân ai noștri. Au nevoie de prietenia noastră, au nevoie de noi, de încurajări și vacanță. Vreau să aduc aminte că nu școala și nici meditațiile nu infrumuseţează examenele, ci viața, simplă și vie, cu răbdările și nerăbdările ei”, a completat Pintea.

Etichete: profesor bacalaureat
Ultimele Stiri
abonare newsletter