Actualitate

Ministrul Mediului vrea să dea liber la uciderea a zeci de urși, ecologiștii îi sar în cap

Ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu va pune în dezbatere publică un nou ordin care ar permite împuşcarea a 140 de urşi, în cazul în care fac pagube sau atacă oamenii.

Măsura este aprig contestată de ecologişti, care susțin că nu va rezolva problema. Dezabaterea are loc în vreme ce tot mai multe animale îşi fac apariţia în zone populate şi nimeni nu ştie sigur câte exemplare avem în ţară, potrivit stirileprotv.ro.

Ordinul care ar permite împuşcarea sau relocarea a 140 de urşi ar urma să intre în vigoare dacă există dovezi clare că mamiferele au creat pagube ori reprezintă un risc pentru siguranţa populaţiei. O soluţie pentru problema urşilor ar fi relocarea lor în alte ţări însă, cel puțin până acum, România nu a primit nicio cerere în acest sens.


„Este total inutil din să scoţi din populaţie random, aleatoriu un urs. Tu poţi să reduci populaţia cât ai dori, dacă exemplarele cu probleme nu sunt scoase cu prioritate, problemele rămân”, a declarat Mihai Pop, de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice.

De partea cealaltă, ecologiştii de la „Agent Green” au strâns deja peste 30.000 de mii de semnături pentru o petiţie care se opune acestei soluţii. Mulți se tem că ordinul este doar o acoperire pentru vânarea unor trofee.


„Momentan am văzut ministerul preocupat doar de efecte şi nu ştiu decât glonţ, puşcă, ici pe colo câte o relocare. Trebuie să avem grijă să nu le oferim acces la hrană şi nici în zone unde se depozitează deşeuri. Dacă punem capăt surselor de hrană pentru urs, ei nu o să mai vină!”, este de părere Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Ultimele Stiri
abonare newsletter