Actualitate

Someș Delivery a ajuns la cea de-a 5 a ediție!

Someș Delivery revine cu o nouă ediție care se va desfășura vara aceasta pe cele două maluri învecinate Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu și va avea loc pe parcursul lunilor mai-septembrie.

Evenimentul cel mai așteptat de public, Weekendul Someș Delivery, se va desfășura între 13-14 iulie și include inaugurarea amenajărilor temporare, activități pe apă și alte momente în spiritul temei.
Tronsonul ales pentru ediţia de 2019 este o zonă cu un potențial de utilizare pentru plimbare, relaxare, chiar baie în râu și cu o accesibilitate foarte slab dezvoltată în prezent pentru locuitorii cartierului Grigorescu. Tot aici, din păcate, e locul în care cele mai multe dintre gunoaie intră în Someș.

 „Cel mai important aspect al acestei zone este unul simbolic. Aici intră Someșul în Cluj. Este o poartă, un filtru prin care putem să alegem ce trece și ce nu. În amonte de acest loc este o amplă zonă naturală în care se captează și purifică apa. Ideea unui râu mai curat devine tot mai presantă în Cluj în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor Someșului în fază de avizare. În schimb, mizeria transportată pe râu continuă să ne surprindă de fiecare dată. De aici pornind, putem duce discuția mai departe spre un mediul natural fără deșeuri, un punct zero al deversărilor accidentale / voite / nevoite a gunoaielor de orice fel în râu. Un Someș mai curat ne dorim cu toții și noi vrem să aducem acest interes comun mai aproape de realitatea cotidiană. Modul în care gestionăm colectarea deșeurilor este vital și e următorul pas imediat pe care trebuie să-l facem acum. Credem că acest subiect nu mai trebuie amânat ci rezolvat. Și ediția din acest an poate fi un punct bun de pornire a unui proces mai complex de rezolvare a problemei” - spune arhitectul Marius Moga, de la Atelier Mass, unul dintre coordonatorii Someş Delivery.

abonare newsletter