Actualitate

PF Daniel a sfinţit o biserică din Turda

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/19_ziua/03 pf-daniel.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Patriarhul Daniel a oficiat ieri slujba de sfinţire a noii biserici din cartierul Băii Sărate din Turda.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel, a oficiat ieri ceremonia de sfinţire a bisericii cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Băii Sărate din Turda.

Alături de Întâi Stătătorul BOR s-a aflat Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ şi Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul, dar şi 18 preoţi ai Arhiepiscopiei.


Răspunsurile la sfânta liturghie au fost date de corul bărbătesc “Teofilos2 din Turda, condus de preotul Sebastian Zăhan.
La ceremonie au participat sute de credincioşi din Turda precum şi oficialităţi judeţene şi locale, printre care preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Radu Bica, primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, deputatul liberal Horia Uioreanu şi deputatul democrat-liberal Petru Călian.

Biserica din cartierul Băii Sărate din Turda a fost zidită între anii 2000 - 2010, ca urmare a strădaniilor unuia dintre colegii de facultate ai patriarhului ortodox, părintele Aurel Mişca, cu contribuţia exclusivă a credincioşilor, pe un teren donat de familia Dejan Ivan şi Valeria. Biserica este pictată în interior de pictorul Tegla Petru din Turda, printre feţele bisericeşti reprezentante în pronaos fiind şi Patriarhul Daniel, Mitropolitul Andrei Andreicuţ şi Episcopul vicar Vasile Someşanul.


La finalul slujbei de Liturghie pe care a oficiat-o la biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, PF Daniel a primit din partea primarului municipiului Turda, Tudor Ştefănie, titlul de cetăţean de onoare al municipiului şi o icoană de argint. Totodată, edilul i-a adresat Întâistătătorului BOR invitaţia de a veni, în 9 august 2012, „pentru a oferi Mânăstirii Mihai Vodă, din apropiere de Turda, şi credincioşilor cetăţii turdene marea binecuvântare la sfinţirea acestui aşezământ spiritual”.

La rândul său, patriarhul BOR a acordat disticţia „Crucea Patriarhală” (cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române) preotului paroh Aurel Mişca şi Ordinul „Ştefan cel Mare” primarului Tudor Ştefănie.


“Dacă devenim cetăţean de onoare trebuie să ajutăm oraşul respectiv. Unora li se acordă acest titlu după ce au ajutat, altora pentru ca să ajute. Este o formă elegantă de a chema colaboratori şi susţinători în activităţile pentru cetăţeni. Noi ne bucurăm că am venit în acest oraş pe care mitropolitul Andrei Andreicuţ mi l-a descris foarte frumos, încă de aseară: aici au fost mai mulţi credincioşi ortodocşi decât în alte oraşe transilvănene, aici a fost ales primul episcop ortodox al Ardealului, Vasile Moga, şi tot aici a a ajuns mitropolit Andrei Şaguna”, a afirmat Întâistătătorul BOR, mulţumind, totodată, pentru sprijinul acordat la construirea bisericii din cartierul Băi Sărate şi a frumoasei Mânăstiri Mihai Vodă.
”Dacă această mânăstire era acolo când a venit Mihai Viteazul, în 1601, era mai bine apărat. Domnitorii Moldovei, când poposeau în mânăstiri, le alegeau numai pe cele fortificate”, a afirmat Părintele Patriarh.

abonare newsletter