Actualitate

Undă verde pentru ajutoarele la încălzire

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/16_ziua/05 calorifer incalzire rp 02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul a decis să crească numărul anchetelor sociale la domiciliul celor care solicită ajutorul de încălzire.

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare ale prevederilor Ordonanţei de Urgenţă privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.

De ajutoarele pentru încălzire urmează să beneficieze familiile ale căror venituri pe membru de familie nu depăşesc 786 de lei şi persoanele singure care nu au un venit mai mare de 1.082 de lei.


Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, „principala modificare introdusă prin Hotărârea de Guvern vizează creşterea procentului de dosare care vor fi verificate, prin efectuarea de anchete sociale la domiciliu sau, după caz, la reşedinţa solicitantului”. Totodată, Executivul precizează că anchetele sociale se vor realiza de personalul de asistenţă socială din subordinea consiliului local.

Pe de altă parte, familiile ai căror membri au în proprietate bunuri materiale menţionate pe lista proiectului hotărârii de Guvern vor fi nevoite să achite nota de plată la întreţinere în proporţie de 100% şi nu vor beneficia de ajutorul statului, chiar dacă venitul pe membru de familie nu depăşeşte 786 lei. La categoria bunuri mobile sunt menţionate motociclete, motorete, scutere şi autoturisme cu o vechime mai mică de zece ani. Şalupele, bărcile cu motor, scuterele de apă, iahturile şi chiar drujbele sunt şi ele bunuri care îi lasă pe proprietari fără ajutorul de încălzire. Totodată, cine are depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei îşi va plăti întreţinerea în proporţie de sută la sută. Lista neagră continuă cu terenul intravilan sau extravilan pe care se află locuinţa de domiciliu şi curtea aferentă. Iar cireaşa de pe tort o constitue animalele din bătătură. Astfel, cine are peste trei bovine, peste cinci porcine sau 20 ovine/caprine sau peste 15 familii de albine nu va beneficia de ajutorul de încălzire.

abonare newsletter