Actualitate

Un nou oraș pe lista localităților înfrățite cu Cluj-Napoca: „Colaborare în domeniile cultural, economic și politici de tineret!”

În ședința de Consiliu Local de miercuri, 8 mai, consilierii locali vor vota un proiect referitor la aprobarea unei înțelegeri de cooperare între Cluj-Napoca și un municipiu din Turcia.

„Având în vedere buna relație și corespondența, începută încă din anul 2013, dintre municipiul Cluj-Napoca și orașul Eskișehir, din Republica Turcia, cele două părți mai sus menționate își exprimă dorința de fructificare a relațiilor de cooperare, fiind interesate de încheierea de acorduri intermunicipale care să implice diverși actori locali, incluzând atât autorități ale administrației publice locale, cât și companii, asociații, centre culturale și cluburi sportive, instituții de învățățmânt etc”, se arată în proiectul de hotărâre al municipalității.

Municipiul Eskișehir este situat în nord-vestul Turciei, are o populație de peste 870.000 locuitori și este capitala provinciei cu același nume. Cunoscut drept „Poarta Anatoliei de Mijloc către Vest”, Eskișehir (n.red. «orașul vechi» în limba turcă) este un oraș cu o amplă infrastructură culturală, care acordă atenție politicilor pentru tineret, dar și un important centru de aviație și industrie, respectiv un centru academic cu două universități, Universitatea Anadolu și Universitatea Osmangazi.


Anul trecut, în perioada 3-6 septembrie, o delegație oficială condusă de primarul din Eskișehir, Yilmaz Büyükerșen, a vizitat municipiul Cluj-Napoca, având loc o serie de întâlniri de lucru și fiind identificate oportunități de colaborare în domeniile cultural, economic și al politicilor de tineret.

„Cooperarea între cele două municipii reprezintă oportunitatea de a crea cadrul necesar aprofundării relațiilor între cele două orașe în domeniile administrației public, dezvoltării durabile, cercetării științifice, sănătate, asistență socială, științe medicale, economie, industrie, educație, artă, cultură și sport”, se mai arată în documentul citat.


Înțelegerea de Cooperare între cele două municipii a primit deja avizele favorabile din partea Ministerului Afacerilor Externe, Direcției Drept Internațional și Tratate, respectiv Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

În Cluj-Napoca, pe malul Someșului Mic, există o zonă dedicată orașelor înfrățite, cu obiecte simbolice sau construcții caracteristice orașelor cu care Clujul are, cel puțin pe hârtie, relații de cooperare. În prezent, pe site-ul oficial al Primăriei municipiul Cluj-Napoca, la secțiunea „orașe înfrâțite” apar 23 de localități.


Dijon (Franța, 1965), Zagreb (Croația, 1976), Köln (Germania, 1976), Nantes (Franța, 1990), Pécs (Ungaria, 1990), Beer’sheba (Israel, 1990), Columbia (South Carolina, SUA, 1991), Zhengzhou (China, 1994), Makati (Insulele Filipine, 1996), Chacao (Caracas, Venezuela, 1999), Suwon (Coreea de Sud, 1999), Sao Paulo (Brazilia, 2000), Korçë (Albania, 2001), Provincia Parma (2005), Rockford (Illinois, SUA, 2005), East Lansig (Michigan, SUA, 2005), Rotherham (Marea Britanie, 2006), Viterbo (Italia, 2009), Namur (Belgia, 2010), Ningbo (China, 2014), Ungheni (Rep. Moldova, 2016), Karaganda (Kazahstan, 2017) și Braga (Portugalia, 2018) sunt localitățile cu care Cluj-Napoca s-a înfrățit de-a lungul anilor.

Etichete: colaborare
Ultimele Stiri
abonare newsletter