Actualitate

Marşul comunităţii gay din Cluj pleacă din Piața Unirii! “Vom sărbători în inima oraşului”

Al treilea marş al comunităţii LGBT va avea loc luna viitoare la Cluj-Napoca, cu toate că autorităţile spuneau că vor interzice ca pe viitor să se mai desfășoare parade gay. Cluj Pride va avea loc în 15 iunie în Piaţa Unirii.

Organizatorii marşului spun că în acest an “şi-au câştigat dreptul” de a fi vizibili în centrul oraşului.

“După doi ani de plimbare pro-activă pe malul Someșului, comunitatea LGBTQ locală își câștigă dreptul de a fi oficial vizibilă și în centrul orașului, acolo unde, între noi fie vorba, suntem prezenți zi de zi, de teamă, în invizibilitate. Sâmbătă 15 iunie, ne dăm întâlnire la ora 17.00 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de unde vom pleca pe traseul Piața Unirii - Bulevardul Eroilor - Calea Dorobanților - Bulevardul 21 Decembrie 1989, urmând să ne întoarcem și să sărbătorim în Piața Unirii, în inima orașului”, transmit organizatorii marşului.


Potrivit acestor, Cluj Pride vrea să revendice drepturile comunităţii LGBT din România.

“Este nevoie și vom spune răspicat «suntem aici» până când nu vom mai fi temă de campanie electorală și țapi ispășitori, până când cu toții ne vom bucura de drepturi egale și respect, până când orientarea sau identitatea noastră nu vor mai fi motiv de discriminare și vom fi judecați ca oameni, până când societatea nu se va mai bucura când unul dintre noi moare și până când hărțuirea de orice fel a persoanelor LGBTQ va înceta. Suntem aici să revendicăm drepturile comunității LGBT din România. Oameni care nu ne cunosc ne întrebă de ce ieșim în stradă la Cluj. Pentru că avem dreptul! Ca orice clujean, avem și noi dreptul la întruniri publice. Suntem medici, profesori, avocați, casieri la supermarket, voluntari, electricieni, sportivi, actori sau ingineri, studenți ori elevi. Suntem aici”, mai transmit organizatorii.


Marșul Cluj Pride face parte din festivalul Cluj Pride 2019, eveniment ce își dorește să pună umărul la transformarea Clujului într-un oraș cu adevărat tolerant și respectuos cu toți rezidenții săi. Festivalul, organizat de asociația LGBTQ clujeană Pride România va avea loc la Cluj-Napoca între 10 și 16 iunie.

“Suntem aici pentru că ne dorim să ne cunoașteți pe noi așa cum suntem, și nu cum ne prezintă alții. Pentru că oricât de multă ură va fi îndreptată către comunitatea LGBT din România, știm că românii se vor sătura de știrile false și de instigările împotriva tuturor celor care sunt diferiți. Și toate acestea în numele unei religii care de fapt te îndeamnă la respect, nu la excluziune. Atunci când iubești, nu poți să greșești. Suntem aici pentru că nu vrem ca alții să mai decidă modul în care persoanele LGBT trebuie să își trăiască viața de familie. Suntem aici pentru a da vizibilitate comunității LGBT din România. Fără stereotipuri și fără ură. Suntem aici pentru voi”, au mai transmit organizatorii.


Reamintim că în urmă cu doi ani, actrița Oana Mardare a fost târâtă de jandarmi pe motiv că ar fi tulburat manifestația celor de la Noua Dreaptă. Tânără purta un tricou alb primit la marşul comunităţii LGBT şi a participat la mitingul Noii Drepte din Piaţa Avram Iancu, de unde a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă. Atunci, Primăria a luat decizia de a interzice pe viitor ca în Cluj-Napoca să se mai desfășoare parade gay.

Ultimele Stiri
abonare newsletter