Actualitate

Hram la lăcaşul de cult de la ISU

<p />Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi, la sărbătoarea de hram a bisericii din incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Avram Iancu” al judeţului Cluj.

Micul lăcaş de cult are hramul “Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş”, care este ocrotitorul pompierilor militari.
La celebrarea Sfintei Liturghii au luat parte părintele Ovidiu Gavrea de la Spitalul de Copii, părintele Sebastian Rusu, duhovnic al Seminarului Teologic Ortodox, părintele Călin Fecior de la Biserica cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh”, din cartierul Zorilor, părintele arhidiacon Cristian Timar de la Centrul Eparhial Cluj şi părintele Ovidiu Man, slujitor la capela unităţii clujene de pompieri, răspunsurile fiind date de Corala Psaltică Bărbătească “Teophilos” din Turda, condusă de părintele Sebastian Zăhan.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş s-a născut în 1568, pe malul Marii Adriatice, în orăşelul Raguza din Dalmaţia. La vârsta de 15 ani şi-a închinat viaţa Mântuitorului Hristos, intrând în Mânăstirea Maicii Domnului din Ohrida, de unde a plecat mai apoi pe Muntele Athos, unde a devenit egumen în Schitul românesc Cutulmus, veche ctitorie voievodală a domnitorilor români. A fost hirotonit arhiereu şi ridicat la rangul de mitropolit al românilor din Ţara Banatului în anul 1650. Ca mitropolit, a organizat Biserica, a întemeiat şcoli pentru pregătirea preoţilor şi a înălţat multe lăcaşuri de cult.
Din iniţiativa Sfântului Sinod al BOR, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş este, din 1997, patronul spiritual al pompierilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter