Actualitate

Basarab Nicolescu, primul olimpic român la matematică, despre incendiul de la Notre-Dame: „Au fost imagini de sfârşit al lumii, uluitoare, de necrezut”

Basarab Nicolescu, primul român care a câștigat medalie de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, chiar la prima ediție a competiției, profesor universitar în cadrul UBB, care de 50 de ani locuiește la Paris, și-a exprimat opinia în legătură cu incendiul de la Notre-Dame.

„S-a observat imediat caracterul transreligios al evenimentului. Oameni de toate credințele se rugau după credința lor, dar se simțeau uniți de catastrofa care îi privea pe toți”, a declarat Nicolescu, potrivit Edupedu.ro.

Basarab Nicolescu a explicat cum au trăit francezii momentul incendiului de la Notre-Dame și de ce a avut acesta un impact atât de mare nu doar asupra francezilor, ci asupra întregii lumi.


„Au fost imagini de sfârşit al lumii, uluitoare, de necrezut. Francezii şi turiştii străini se rugau pe stradă şi cântau cântece religioase. Pompierii, aceşti soldați ai focului, au fost într-adevăr eroici. Ei au salvat tot ceea ce putea fi salvat.

Printr-o coincidență tulburătoare, Preşedintele Franței Emmanuel Macron trebuia să țină la ora 20 un discurs extrem de aşteptat asupra soluțiilor problemelor sociale ale Franței, ca urmare a mișcării Vestelor Galbene. Imediat după declanșarea incendiului, deci în jurul orei 18:50, Președintele Macron a decis să anuleze discursul (care era preînregistrat). După ce focul s-a potolit, Preşedintele Macron a venit la fața locului și a ținut un scurt discurs extrem de inspirat, plin de speranță, mesajul principal fiind că Notre Dame va fi reconstruită.


Am asistat cu toții la un veritabil moment transpolitic: toți politicienii, de la extrema dreaptă la extrema stângă, au apărut uniți în catastrofa națională care s-a abătut asupra Franței.

 Notre-Dame este un simbol al Parisului, al Franței, al Europei. Acolo s-au întâmplat evenimente istorice care nu îi privesc doar pe catolici. Este un loc far al întregii lumi, al tuturor oamenilor, credincioşi sau necredincioşi”, a spus academicianul.


 

Etichete: notre dame
Ultimele Stiri
abonare newsletter