Actualitate

Ziua Mondială a Vocii, sărbătorită la Cluj

Marți, 16 aprilie, este Ziua Mondială a Vocii, care va fi sărbătorită la Cluj-Napoca în cadrul mai multor evenimente.

Sursă foto: https://www.okoa.org Sursă foto: https://www.okoa.org

Ziua Mondială a Vocii este o iniţiativă care are drept scop conştientizarea publicului larg asupra importanţei crescânde a vocii umane în activitatea socio – profesională, un alt mod de a atrage atenţia asupra problemelor vocale. Iniţiativa acestei celebrări a fost luată în 1999, în Brazilia, la început sub denumirea de Ziua Naţională a Vocii, cu scopul de a atrage atenţia asupra creşterii incidenţei cancerului de laringe. Iniţiativa s-a răspândit rapid, pentru ca în 2013 să fie declarată oficial drept Ziua Mondială a Vocii, iar ca dată de celebrare, 16 aprilie. Anul 2013 este şi anul în care acest eveniment a fost aniversat pentru prima dată în România, premiera absolută înregistrându-se la noi, la Cluj-Napoca.

La Cluj, se desfășoară luna aceasta mai multe evenimente dedicate vocii. La Facultatea de Teatru și Film va avea loc un atelier pentru vocea actorilor, marți, 16 aprilie, de la ora 16:00, după care vor fi distribuite flyere cu reguli de igienă vocală.


Departamentul de Jurnalism din cadrul FSPAC va găzdui tot marți, simpozionul  „Vocea – Atribut uman unic”.

Seara se va încheia cu un concert de operă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, susţinut de studenţii Academiei de Muzică.


Evenimentele continuă joi, 18 aprilie, la Liceul Avram Iancu, unde profesorii vor putea lua parte la un atelier de voce, începând cu ora 14:30. Conform statisticilor, profesorii prezintă afecţiuni vocale de  32 ori mai frevcent comparativ cu populaţia generală, iar 20% dintre ei sunt nevoiţi, la un moment dat, să-şi întrerupă activitatea din cauza problemelor vocale.

Anul trecut, cu ocazia Zilei Mondiale a vocii au fost organizate în jur de 600 de evenimente în 50 de țări din întreaga lume.

Ultimele Stiri
abonare newsletter