Actualitate

Alegerile europarlamentare AMÂNĂ Zilele Clujului. Distracţia se mută în septembrie şi costă peste 200.000 de euro

În ultimii şapte ani, în luna mai, Zilele Clujului dădeau startul sezonului marilor festivaluri clujene. Acum, evenimentul se mută în septembrie.

Consilierii locali vor aproba, luni, în şedinţă extraordinară, alocarea sumei de 950.000 lei (202.000 de euro) din bugetul local pe anul 2019 pentru organizarea evenimentului “Zilele Clujului”.

În acest an, perioada de desfăşurare a evenimentului este 27-30 septembrie.


“Ca urmare a unei consultări publice a clujenilor din anul 2010 s-a stabilit organizarea manifestării cultural-artistice şi sportive în luna mai a fiecărui an. Prima ediţie a avut loc în 2011, devenind un eveniment de referinţă pentru comunitatea clujeană. Având în vedere că în luna mai urmează să se organizeze alegerile pentru Parlamentul European, propunem ca Zilele Clujului să se desfăşoare între 27 şi 30 septembrie. Propunerea vine tocmai a putea oferi cadru legal de organizare ce urmează să se desfăşoare în data de 26 mai”, susţine Primăria Cluj-Napoca.

În ultimii ani, municipiul Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai importante oraşe din Europa în ceea ce priveşte evenimentele cultural-artistice.


“Cu festivaluri de talie internaţională precum TIFF, Untold, Jazz in the Park, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activităţi. În acest an va avea loc a opta ediţie a Zilelor Clujului. Evenimentele se vor desfăşura în spaţiile publice din oraş, parcuri şi pieţe, în cartiere şi zona centrală, fiind un punct de atracţie pentru turiştii din ţară şi străinătate”, spune municipalitatea.

Potrivit Primăriei, anul 2019 are o însemnătate istorică profundă pentru o parte dintre cele mai importante instituţii clujene.


Universitatea “Babeş-Bolyai” sărbătoreşte anul acesta 100 de ani de universitatea românească la Cluj. Trei instituţii de învăţământ sărbătoresc în 2019 o sută de ani de activitate, Colegiul Naţional “George Coşbuc”, Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” şi Colegiul Naţional “George Bariţiu”.

De asemenea, în 1919 îşi începeau activitatea cele două instituţii, Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi Opera Română Cluj-Napoca. În acelaşi an, este inaugurată la Cluj actuala Academie de Muzică “Gheorghe Dima”.


Unul dintre cele mai importante cluburi sportive din România, Universitatea Cluj, îşi serbează Centenarul.

Conform analizei cheltuielilor, bugetul solicitat pentru eveniment este:


Cheltuieli legate de prestaţiile artiştilor (onorariu, transport, cazare şi masă) – 480.000 lei

Costurile pentru scenă, sonorizare, lumini – 200.000 lei

Promovarea evenimentelor – 100.000 lei

Costurile pentru spectacolele de artificii – 40.000 lei

Iluminatul arhitectural al clădirilor şi show-ul de lasare – 60.000 lei

Cheltuieli pentru video maping pe clădirile din zona central – 70.000 lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter