Actualitate

Ja chere, Dăncilă! Rromii din Transilvania îi cer DEMISIA prim-ministrului: „Rromii vor fi o masă de manevră pentru a li se lua votul!”

Guvernul României nu a făcut nimic pentru rromi, susțin reprezentanții organizațiilor de rromi din Transilvania, care i-au cerut demisia Vioricăi Dăncilă în limba etniei lor.

Într-un comunicat semnat de liderul unei fundaţii a rromilor din Cluj-Napoca, clujeanul Aurel Pascu, reprezentanții mai multor organizații de rromi din Transilvania susțin că Guvernul Dăncilă nu a făcut nimic pentru minoritatea etnică, ba mai mult, rromii vor fi manipulați pentru mai multe voturi la alegerile europarlamentare.

„Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, 8 aprilie, mai multe organizaţii de romi din Transilvania – Fundaţia Roma, Gypsy Media, Centrul creştin al romilor din Transilvania, Organizaţia etnică a romilor din România, Asociaţia romilor din Transilvania, Partidul Creştin al Romilor din Transilvania – transmit un mesaj Guvernului şi premierului să demisioneze pe limba romani «JA CHERE, doamnă premier Dăncilă!», adică «Du-te acasă!». Reprezentanţii romilor sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul României nu a făcut nimic pentru romi şi, mai mult decât atât, nu s-a elaborat o strategie pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor”, se arată în documentul remis de reprezentanții rromilor.


Aurel Pascu susține că este firesc să se ceară demisia premierului, deoarece situaţia în care trăiesc romii din România este neschimbată, aceştia văzând că se poate şi mai rău.

„Ne-am săturat de promisiuni şi de rapoarte trimise instituţiilor europene potrivit cărora romii sunt integraţi şi ajutaţi, în condiţiile în care realitatea este cu totul alta. Guvernul PSD - ALDE s-a folosit de romi pentru a fi votat cu implicarea unor aşa zişi lideri romi, care nu şi-au adus nici un aport bun asupra etniei ţigăneşti. Vedem acum că se apropie alegerile europarlamentare şi, din nou, romii vor fi o masă de manevră pentru a li se lua votul. Am ales această zi pentru a cere demisia Guvernului şi a premierului Dăncilă deoarece este o zi de sărbătoare pentru romi şi suntem mai bine auziţi!”, explică Aurel Pascu.


8 aprilie - Ziua Internațională a Rromilor

Data de 8 aprilie marchează Ziua Internațională a Rromilor, adoptată în 1971, la Londra, cu ocazia Primului Congres Internaţional al rromilor de pretutindeni. Tot atunci au fost desemnate imnul internațional al rromilor „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul rromilor, respectiv limba comună – limba rromani. Cu acest prilej, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, la Biserica Parohiei misionare pentru rromi din zona Turda-Fabrici, prima slujbă religioasă în limbile română și rromani din România.

„Este prilejul să reflectăm la contribuția valoroasă pe care concetățenii noștri de etnie romă au avut-o și continuă să o aibă la dezvoltarea societății românești, să prețuim încă o dată zestrea valorilor culturale ale etniei rome, păstrată nealterată, și să apreciem realizările extraordinare ale intelectualilor, artiștilor, activiștilor romi și ale altor membri ai comunității. Ziua Internațională a Romilor reprezintă, totodată, ocazia să reafirmăm determinarea noastră de a promova mai departe acțiunile de combatere a lipsei de toleranță, a discriminării și a rasismului, precum și de susținere a integrării sociale și asigurarea unor servicii medicale și de educație din ce în ce mai bune”, se arată în mesajul oficial al prim-ministrului cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter