Actualitate

Boc: „Parcul Feroviarilor este în proiectare”

După 10 ani de revendicări, Parcul Feroviarilor a intrat, în 2017, în proprietatea Primăriei Cluj, iar acum se află în faza de proiectare, care ar trebui să fie finalizată în această vară.

Al doilea parc ca mărime din Cluj-Napoca a intrat în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca printr-o hotărâre de guvern dată în iulie 2017. Ministerul Transporturilor a avizat proiectul prin care terenul de 5,3 hectare au intrat în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca.

„Este în proiectare. Termenul de finalizare a proiectării este august, după care se trece la licitația de execuție”, a spus Emil Boc.


Primarul municipiului Cluj-Napoca a explicat că motivul pentru care durează atât de mult începerea lucrărilor este că totul se face pe baza concursurilor de soluții.

„Aceste lucrări s-au făcut pe baza concursurilor de soluții, de aceea durează mai mult. Evident, toate criticile le iau eu. Dar propunerile au venit de la profesionisti, de la specialisti. Aici mă refer la Ordinul Arhitecților din România, care colaborează cu Primăria Cluj-Napoca și cu toată breasla de profil, care la unison mi-au cerut să merg pe soluția de modernizare a spațiilor prin concursuri de soluții. Presupune o perioadă mai lungă de timp, dar crește foarte mult calitatea soluției spațiului urban, fiindcă este o soluție pe foarte multă vreme, nu pe un an sau doi. Atunci am acceptat această variantă ca procedură de modernizare prin concurs de soluții, care înseamnă un juriu internațional, se fac multe propuneri, se dau mai multe premii și apoi se alege un singur proiect câștigător. Poți să mai preiei de la celelalte proiecte lucrările bune și să le integrezi la proiectul câștigător”, a spus Emil Boc.


Ordinul Arhitecților din România (OAR) susține că este nevoie de aproximativ 6,9 milioane de euro pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor și introducerea sa în circuitul public. OAR a lansat, alături de Primăria Cluj-Napoca, un concurs de soluții pentru alegerea celui mai bun proiect care să transforme cele 5 hectare de teren, abandonate ani la rând.

 

abonare newsletter