Actualitate

Aflarea sexului copilului înainte de naştere ar putea fi interzisă

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/14_ziua/05 predicting baby gender.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consiliul Europei are în plan să le interzică medicilor din ţările UE să mai dezvăluie viitoarelor mame sexul copilului, înainte de naştere.

Specialiştii clujeni spun că nu au întâlnit cazuri în care părinţii să îşi dorească să renunţe la sarcină din cauza sexului copilului.

Un proiect al Consiliului Europei ar putea să le interzică medicilor din toate ţările UE să dezvăluie viitoarelor mame sexul copilului, înainte de naştere. Potrivit Hotnews, măsura este o încercare de a preveni părinţii să comită avorturi selective, care au ajuns la numere îngrijorătoare în unele ţări foste sovietice, membre ale Consiliului, în special Armenia, Azerbaidjan şi Albania, unde există un raport de 112 băieţi la 100 de fete. Selecţia pre-natală ar putea fi permisă numai pentru a se evita boli ereditare grave legate de un anumit sex.


Consiliul Europei nu poate impune ordine guvernelor, însă are o influenţă puternică în realizarea de politici, iar deciziile sale pot fi puse în aplicare prin convenţii sau tratate. Proiectul va ajunge în faţa Adunării Parlamentare pentru a fi votat de cei 318 europarlamentari pe 7 octombrie.

Clujenii nu renunţă la copil din cauza sexului


Gabriela Zaharie, şeful secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, spune că de-a lungul activităţii profesionale nu a întâlnit niciodată părinţi pentru care să fie important dacă bebeluşul este fată sau băiat sau să fie deranjaţi de sexul copilului. “Din experienţa mea, părinţii sunt interesaţi mai mult de sănătatea copilului, nicidecum de sexul acestuia. Din contră, am întâlnit părinţi care nici nu au dorit să ştie dacă vor avea fetiţă sau băiat până la naştere”, explică Gabriela Zaharie. Ea mai adaugă că a aflat despre cazurile din fostele ţări URSS unde părinţii fac avorturi selective dacă nu sunt mulţumiţi de sexul copilului, dar precizează că de-a lungul carierei nu s-a confruntat cu astfel de probleme.

Ecograful a greşit sexul copilului


Adriana Andrieş, mama a trei copii, spune că în timpul sarcinii cu al treilea copil a decis să facă un ecograf pentru a afla ce sex va avea bebeluşul. “Eram curioasă dacă voi avea fetiţă sau băiat. Sincer, eu îmi doream fetiţă pentru că primii doi sunt băieţi, dar ecograful mi-a arătat că este tot băiat. Până în momentul în care am născut eu am ştiut că voi avea încă un băiat, dar când a venit copilul pe lume am aflat că de fapt e fetiţă. Medicul mi-a spus că pot să apară greşeli la ecograf din cauza poziţiei fătului”, povesteşte Adriana Andrieş.

E dreptul fiecărei femei să afle sexul copilului


Clujencele nu sunt de acord cu propunerea Comisiei Europene, mai ales că în ţara noastră nu există acest fenomen al avorturilor selective. “Este dreptul fiecărei femei să afle ce sex va avea copilul şi cred că sunt puţine cazurile în care femeile renunţă la copil fiindcă are un anumit sex. În plus, din câte ştiu, la vârsta la care fătului i se poate determina sexul este periculos pentru mamă să facă avort. Deci fiecare trebuie să aibă dreptul să afle dinainte sexul copilului, să-şi poată pregăti lucrurile de care are nevoie sau să se gândească la un nume”, este de părere Diana Florescu, o tânără din Cluj.

3.800 de avorturi, anul trecut în Cluj


Anul trecut, aproape 3.800 de femei din judeţul Cluj au întrerupt sarcina, fie din motive medicale, fie la cerere. Numărul femeilor care decid să întrerupă sarcina este în scădere în judeţul Cluj, potrivit ultimelor statistici publicate de Direcţia de Sănătate Publică Cluj. Dacă în anul 2009, în clinicile din judeţ au fost făcute 4.148 avorturi, anul trecut numărul acestora a scăzut cu aproximativ 360. Raportat la numărul născuţilor vii, anul trecut au fost făcute aproape 570 de întreruperi de sarcină la 1.000 de născuţi vii.

abonare newsletter