Actualitate

Un marș al neputinței – in memoriam Dan Porcuțan. După marș, cicliștii pedalează în semn de omagiu pentru camaradul lor

Duminică, 17 martie, de la ora 10:00, un marș organizat în memoria celui care a fost jurnalistul, ciclistul și fotograful Dan Porcuțan va fi organizat la Cluj-Napoca.

„Sistemul de sănătate ne omoară, cu zile. Dan Porcuțan este una dintre victimele acestui sistem”, transmit inițiatorii evenimentului, cei de la Napoca Cycling Plus. Colegul nostru ne-a părăsit fulgerător, în cursul zilei de joi, la o vârstă mult prea tânără: 30 de ani.

Întâlnirea va avea loc în fața Cazinoului din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Participanții vor trece prin fața spitalului la care Dan a fost tratat, Clinica Maxilo-Facială Cluj, iar mai departe se va merge spre casa lui, urmând să se întoarcă în Parcul Central.


„Dorim ca toți cicliștii să fie îmbrăcați în alb sau negru și să poarte bandane la gură sau cagule. Pancartele sau pozele nu sunt obligatorii, dar sunt bine-venite”, transmit inițiatorii marșului dureros.

„Acest marș vrem să fie unul împotriva sistemului de sănătate, bolnav. Dumnezeu nu ia șpagă ca să-ți dea viață... Fii un medic responsabil și uită de cuvântul șpagă. De cunoștințele și mâinile tale depind viețile a sute de oameni. Dumnezeu ți-a dat prioritate la viață... Fii șofer responsabil și respectă semnalele acustice și optice ale unei ambulanțe, de ambulanța aia depinde viața a sute de oameni. Dumnezeu nu te-a ignorat când ți-a dat viață așa că, dragă patronule, nu-ți mai ignora angajații și oferă-le toate elementele de protecție necesare dacă fișa postului o impune. Dragă patronule, dă-i echipamentul de protecție adecvat și nu-ți bate joc de angajat pentru că te vei duce de râpă. O veste sau o părere proastă circulă infinit de repede și te vei trezi cu afacerea pusă pe butuci de niște zvonuri (mai mult sau mai puțin reale). De ambulanța aia ai putea să depinzi și TU doar că un dobitoc, ca tine, nu-i va acorda prioritate și vei muri, ca prostul. De alt medic vei depinde tu, medicule... și dacă nu-i vei da șpagă vei muri ignorat... Pentru că nu ai fost informat corespunzător sau nu ai fost protejat corespunzător, ai putea muri și tu, patronule, care-ți ignori angajații, pentru profit maxim”, se arată în textul de promovare al evenimentului.


Cu bicicletele pentru Dan în Cluj, Mureș și Bistrița-Năsăud

Imediat după finalul marșului, în amintirea celui care a fost entuziastul ciclist amator Dan Porcutan, Tura de Noapte și prietenii vor organiza o tură memorială la care sunt invitați să participe toți membrii comunității cicliste clujene pentru a-i aduce lui Dan un ultim omagiu.

Traseul turei: Cluj-Napoca – Apahida – Jucu de Sus – Sic – Gherla – Cluj-Napoca. Fiind vorba de 110 km, tura este recomandată pentru cei care fac față la un astfel de traseu. Pot participa însă și cei mai puțin antrenați sau obișnuiți cu turele lungi. Se va face o regrupare la Jucu, astfel un grup va putea efectua tura scurtă Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Cluj-Napoca (aproximativ 50 km).


„Vom merge cu un ritm mediu, constant, în pluton (adică o viteză medie de 26-28 km/h pe plat). Până la Jucu de Sus vom merge puțin mai încet. Obligatoriu: cască de protecție și echipament adecvat. Vă rugăm să vă alăturați acestei ture cu o bicicletă de șosea”, transmit organizatorii turei omagiale.

Nu au uitat de Dan nici colegii din Mureș. Veloprietenii Reghin și Târgu Mureș vor fi alături de clujeni, duminică, începând cu ora 11:00. Se va păstra un moment de reculegere în memoria fostului camarad. Aceștia vor parcurge traseul Reghin – Batoș – Posmuș – Teaca – Reghin.


Totodată, astăzi, de la ora 17:00, pasionații de arta fotografiei din cadrul grupului Fotocluj vor aduce un ultim omagiu celui care a fost unul dintre cei mai apreciați fotografi ai Clujului. Întâlnirea va fi la Sala Polivalentă, platoul dinspre Someș.

Etichete: dan porcutan
abonare newsletter