Actualitate

Balul Operei, evenimentul cultural și monden al anului, se apropie de start

A început numărătoarea inversă până la Balul Operei 2019, evenimentul cultural și monden al anului. Balul Operei aduce împreună, pe aceeași scenă, publicul și artiștii, într-un spectacol inspirat de Balul Operei din Viena.

Evenimentul are loc sâmbătă, de la ora 19.00, și va fi transmis în direct începând cu ora 18.30 atât pe TVR 3 și TVR Cluj, cât și online în format HD – o premieră pentru Opera clujeană. Partea muzicală a balului se va auzi, tot în direct, pe Radio România Muzical. La eveniment participă și ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz.

„Balul Operei este un eveniment unic în România, singurul organizat de o operă, și suntem foarte mândri să dezvoltăm modelul plin de rafinament și eleganță al vienezilor și aici, în inima Transilvaniei. Pentru o seară, spectatorii devin participanți: sunt invitați să valseze împreună cu artiștii pe care îi apreciază și să petreacă împreună o seară memorabilă. Balul Operei reprezintă un eveniment de referință pentru noi și pentru comunitatea locală; putem spune că este evenimentul cultural și monden al anului, care aduce împreună elitele transilvane – culturale, academice, de afaceri”, a declarat Florin Estefan, managerul general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.


Alături de instituția culturală, în organizare s-a implicat Fundația Tansilvania Leaders. „Un asemenea eveniment este aproape imposibil de realizat fără sprijinul mediului privat, iar reprezentanții Fundației Transilvania Leaders au fost deosebit de receptivi la cererea noastră de sprijin. Este un semnal extraordinar această implicare a mediului de afaceri în susținerea culturii și ne bucurăm să vedem tot mai multe colaborări de acest tip, care sprijină, până la urmă, întreaga comunitate”, a mai spus Florin Estefan. Potrivit acestuia, evenimentul este susținut integral din fonduri private.

La Balul Operei 2019, Fundația Transilvania Leaders va acorda pentru prima dată Marele Premiu Transilvania Leaders, distincție prin care organizația va omagia activitatea în folosul comunității a unei personalități clujene din viața academică, științifică ori culturală a Cetății. Juriul trofeului este format din membrii Clubului Rectorilor, iar premiul va fi decernat anual.


Alături de acesta, trei premii vor fi acordate în cadrul Balului Operei 2019: „Alexandru Fărcaș” pentru tinere talente, „Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine și „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine (distincție acordată de Raiffeisen Bank și prezentată de Lucian Pârlea, director regional retail).

Programul serii include piese muzicale semnate de Strauss, Ceaikovski, Rossini, Massenet, Bizet, Pucini, Prokofiev, dar și Astor Piazzolla și Eugen Doga. Elementul definitoriu al serii este valsul, o provocarea încântătoare de a dansa alături de artiști. Invitații speciali ai evenimentului sunt soprana Anita Hartig, tenorul Teodor Ilincăi și dirijorul Vladimir Lungu. Alături de aceștia, participă soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca: soprana Lorena Puican, mezzosoprana Alexandra Leșiu, baritonul Florin Estefan, soliștii instrumentiști Giancarlo Palena (invitat) – acordeon, Vlad Baciu – vioară, alături de Orchestra și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în colaborare cu Studiourile de Balet ale Fundației Culturale „Simona Noja”. Regia artistică este semnată de Mihaela Bogdan, scenografia - de Anca Pintilie, iar coregrafia – de Pavel Rotaru. Designul vestimentar poartă semnătura lui de Ovidiu Pop, iar regizor de scenă este Dan Lupea. Balul Operei va fi prezentat de Loredana Corchiș și Marius Constantinescu.


Pentru a reuși crearea unei autentice atmosfere de bal vienez, organizatorii roagă spectatorii să respecte dress code-ul oficial, White Tie sau Black Tie Formal, prezentat în toate materialele evenimentului. Balul Operei 2019 se va desfășura cu casa închisă: biletele au fost epuizate cu aproape o lună înainte, iar 500 de persoane sunt așteptate la eveniment. Intrarea publicului se va face între orele 18.00 și 18.50.

Co-organizatori ai Balului Operei 2019: Opera Naționala Română din Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders.

Ultimele Stiri
abonare newsletter