Actualitate

Două tablouri semnate de Ghenie, vândute la Londra cu 2,65, respectiv 4,3 milioane de lire sterline

The Collector 4, tablou realizat de clujeanul Adrian Ghenie în 2009, a fost vândut miercuri seară la Casa de Licitație Christie’s cu 2.651.250 de lire sterline.

Ghenie, cel mai bine vândut pictor român, descrie tabloul drept portretul unui om bântuit de artă, al unui om care și-a sarificat umanitatea pentru o obsesie. Tabloul, care măsoară 2/2,4 metri, face parte dintr-o serie în care artistul încearcă să reflecteze asupra relației dintre artă și propagandă.
Marți seara, un al tablou semnat de Adrian Ghenie și-a schimbat proprietarul, la galeria Sotheby’s din Londra. Tabloul „Funaraliile lui Duchamp”, achiziționat în urmă cu 5 ani pentru 1 milion de lire sterline, a fost revândut pentru 4,3 milioane de lire. Tabloul fusese estimate initial la 2,5-3,5 milioane de lire sterline.
Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și i-a avut profesori pe Teodor Botiș și Ioan Sbârciu. În 2005 a pus bazele Galeriei Plan B.
Luna trecută, președintele Klaus Iohannis l-a distins pe Adrian Ghenie cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, pentru rolul pe care l-a avut în promovrea picturii românești în întreaga lume.

Etichete: adrian ghenie
Ultimele Stiri
abonare newsletter