Actualitate

Învățământ OBLIGATORIU 12 CLASE! Se mai justifică Evaluarea Națională din clasa a VIII-a?

Proiectul a fost lansat pentru dezbateri publice cu directorii școlilor să se vadă dacă Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a ”se mai justifică”, fiind considerată, mai spune ministrul ”o evaluare intermediară”. Asta în condițiile în care, de anul viitor, învățământul obligatoriu va fi extins cu încă trei ani, de la grupa mare până la clasa a XII-a.

Modificarea duratei învățământului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifică Legea Educației, aflat chiar pe 6 martie la vot decisiv pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului. Astfel, în cazul în care proiectul va fi votat, se stabilește că ultimele două grupe la grădiniță, grupa mijlocie și grupa mare, dar și ultimii doi anul de liceu vor fi obligatorii începând cu anul 2020.

„Noi am declanșat aceste dezbateri publice cu directorii școlilor și-n București, și-n alte județe din țară să încercăm să vedem și care este percepția. Pentru că acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare? Ca să întărim ritmul acesta al învățării continue, pentru că el este cel care dă și temeinicie învățării. Toate sunt care, fără îndoială, merită să le discutăm”, a spus Ecaterina Andronescu, ministrul educației.

Haos pentru elevi

În prezent, învățământul obligatoriu începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea însă trecerea clasei a X-a la gimnaziu și un liceu de doar 3 ani – prevederi neaplicate nici până acum.

Schimbări după schimbări, specific Ecaterinei Andronescu. Ministrul Educației dorește acum să desființeze Examenul Național, în contextual în care în urmă cu puțin timp Ecaterina Andronescu declara că ar vrea introducerea unui examen intermediar, pe principiul examenului de treaptă, la trecerea în liceu din clasa a X-a în clasa a XI-a.


Trebuie găsită o formă de admitere

Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj a declarat că în cazul în care va fi eliminată Evaluarea Națională, va trebui găsită o metodă pentru partajarea elevilor în licee.

„Trebuie găsită o metodă de selecție pentru intrarea în liceu sau gândit sistemul pe noua lege sub o altă formă. În momentul acesta, pe actuala lege a învățământului, este dificil de făcut. Pe altă lege a învățământului se pot face diferite selecții. Poate fi un examen la sfârșitul învățământului obligatoriu, care ar trebui să fie un bacalaureat de diferite feluri. Dar cum se va face, e greu de spus. Pe actuala legislație nu prea poți să faci. Nu știu însă ce modalitatea de selecție s-ar putea găsi”, a spus Cuibus.


Nu rămâne decât să ne întrebăm care ar fi cea mai optimă soluție? Cum vor fi repartizați elevii în licee? După înălțime? După aria geografică? În ordine alfabetică? Una dintre cele mai bune metode pentru repartizarea elevilor în licee este ca fiecare unitate de învățământ să organizeze admitere. Cu toate că aceasta ar fi una dintre cele mai bune soluții, asta nu înseamnă că ministrul educației va fi de aceeași părere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter