Actualitate

Primăria l-a cadorisit pe Piersic cu peste 21.000 de lei. Din banii clujenilor. Un vin și un buchet de flori nu era suficient?

După o lună de zile de la marele eveniment „Pe cărările vieții...” organizat în onoarea actorului clujean Florin Piersic, Primăria a transmis cum s-au cheltuit banii din bugetul local. Atât artiștii, cât și cantina Primăriei, au primit bani frumoși pentru acest eveniment.

Pentru evenimentul organizat în onoarea artistului Florin Piersic s-au alocat 130.000 de lei din bugetul local.

Sute de milioane pentru Piersic

Când Monitorul de Cluj a pus semne de întrebare în ceea ce privește suma alocată de către Primăria Cluj-Napoca pentru eveniment, Florin Piersic a reacționat dur pe pagina de Facebook.


"Stau şi mă întreb de ce s-a schimbat lumea atât de în rău... Aflu din ziare că mi se pregăteşte de către Primăria Cluj o sărbătorire la 83, de 28000 euro sau de 130000 lei, bani publici. Nu se mai satură ziarele de ştiri de senzaţie. Domnilor ziarişti, ori nu sunteţi corect informaţi, ori sunteţi răuvoitori şi manipulaţi ordinar cititorii. Tot ce se va întâmpla în ziua de 26 seara, la 18.30, este că mă voi întâlni cu câţiva prieteni la Cinematograful Florin Piersic. La această întâlnire, fiind intrare liberă, poate veni oricine are bucuria să ne întâlnim, să povestim. Nu rataţi nici o ocazie să aruncaţi cu noroi... Vă folosiţi de mine, de ziua mea, ca să vă manifestaţi antipatiile politice?!Ce păcat!", a scris Florin Piersic, pe Facebook înainte de eveniment.

Ei bine, s-a confirmat: Piersic a primit bani de ziua lui, mulți, și da, toți sunt bani publici. Suma cu care Primăria „l-a cadorisit” pe artist este de 21.300 de lei. Această sumă se adaugă la banii pe care actorul i-a primit pentru prezența la întâlnirea cu spectatorii înaintea proiecției de gală a filmului Pintea, în decembrie 2018. Alți 10.000 de lei.


Câți bani au primit artiștii invitați?

Potrivit Primăriei, nici ceilalți invitați nu ar fi plecat acasă cu mâna goală, în contextul în care fiecare artist a avut un moment de 10-15 minute.

Inițial, interpretul de muzică popular Ovidiu Purdea-Someș a declarat că nu știe dacă va primi sau nu bani pentru prestația sa. „Habar nu am. M-a sunat Florin. Eu am vorbit cu Florin Piersic în urmă cu două săptămâni (n.r. în prima săptămână a lunii ianuarie). Nu știu, eu nu am cerut nimic. Eu merg din drag pentru Florin”, a declarat Ovidiu Purdea-Someș în urmă cu o lună pentru Monitorul de Cluj. Din prietenie pentru Piersic, Purdea-Someș a primit 2.000 de lei.


Întrebat în urmă cu o lună câți bani primește pentru evenimentul lui Piersic, Ioan Bocșa a devenit  recalcitrant. „Și dacă primesc, contractele sunt confidențiale. Da, probabil sunt din bani publici. Dar probabil dumneavoastră știți mai bine decât mine. Este o întrebare... încerc să fiu politicos. Dumneavoastră cât câștigați pe lună? Sigur că nu o să vă spun, cu toate că nu e niciun mare secret. Nu veți ști de la mine”, a spus interpretul înainte de eveniment. În buzunarul lui Bocșa au intrat 10.700 de lei (inclusiv grupul de băieți al ansambului Icoane; Primăria nu a comunicat cum au fost împărțiți banii respectivi). Alți 8.550 de lei a primit grupul de fete al ansambului de muzică tradițională Icoane.

Dan Dumitrana și Irina Nistor au primit câte 5.000 de lei. Ovidiu Barteș și cei trei maeștri instrumentiști care l-au însoțit au primit împreună 6.400 de lei.


Medeea Marinescu, care a venit de la București special pentru eveniment, a primit cei mai puțini bani: 1900 de lei.

Restul banilor s-au dus pe mâncare și lumini

Pentru recepția oferită cu ocazia evenimentului ,,Pe cărările vieții... cu Florin Piersic” a fost alocată suma de 22.000 lei. Recepția a fost „asigurată” de Cantina de ajutor social și pensiune a Primăriei.


Celelalte costuri au fost: echipamente tehnice – sonorizare și lumini în valoare de 19.500 lei. Primăria nu a detaliat cine a asigurat aceste servicii, deși valoarea lor este considerabilă.

Primăria stă foarte prost la capitolul matematică

Potrivit referatului din ianuarie 2019, Primăria estima cheltuieli de 100.000 de lei pentru onorariile și transportul artiștilor invitați. Din răspunsul oferit, onorariile artiștilor adunate sunt doar 60.850. Primăria nu justifică diferența de 39.150 de lei. În ceea ce privește cheltuielile cu sonorizarea, estimate în referatul propunerii de adoptare a HLC 13/2019 la suma de 5.000 de lei, potrivit răspunsului Primăriei, ar fi costat la final 19.500 de lei. O creștere de 390%. În schimb, Primăria a făcut o economie de 3.000 de lei la mâncare.

Vedeți la finalul articolului atașate documentele oficiale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter