Actualitate

Dejul va avea CENTURĂ OCOLITOARE. După 10 ani de așteptare proiectul a fost postat pe SEAP

După 10 ani de așteptare, dejenii ar putea scăpa de traficul infernal al mașinilor și de cozile imense la intrare în localitate.

Necesitatea unei centuri de ocolire a municipiului Dej se vede tot mai mult în fiecare zi. Coloanele de mașini atat pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din oraș făcând ca viteza de circulație să scadă simțitor.

Centura ocolitoare a municipiului Dej ar putea să fie deschisă cel mai probabil în anul 2022. Contractul a fost postat pe site-ul de achiziții publice și așteaptă ofertele.


Centura Dejului ar urma să aibă o lungime de 5,45 kilometri, costurile fiind de circa 22 milioane de euro.

Inițial, la data de 23 ianuarie 2009, a fost semnat contractul de „Asistență tehnică pentru pregătirea Studiului de Fezabilitate, Proiectul Tehnic, Detaliilor de execuție și Documentației de licitație pentru variante de ocolire în România”, proiect cofinanțat de Comisia Europeană prin Facilitatea ex-ISPA și de către Guvernul României prin Bugetul de Stat în care era cuprins și proiectul centurii ocolitoare de la Dej.


În luna martie 2011, potrivit unui răspuns din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, „Proiectul Tehnic la nivel de detalii de execuție”, pentru varianta Dej, era finalizat și urma să se implementeze, însă având în vedere perspectiva financiară 2007-2013, nu mai era posibilă alocarea de fonduri prin Programul Operațional Sectorial Transport, fiind acoperită cu proiecte întreaga sumă, ca urmare, acest proiect devenea prioritar în Bugetul pe 2013.

În martie 2013 preşedintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, anunța că până în 2016 Dejul ar avea centură ocolitoare.
„Sunt două vești bune legate de aprobarea executării a două centuri pe lângă Dej și Huedin. Lucrările vor începe în anul 2014 și se vor termina în 2016 și sigur centura ocolitoare a Clujului de la Apahida la Vâlcele va fi finalizată anul acesta”, spunea Horea Uioreanu.


Abia pe 1 februarie 2019, Centura Ocolitoare a Dejului a fost scoasă la licitație urmând ca execuția lucrării să se realizeze în 24 de luni de la data atribuirii contractului.

Structura și lucrările de drum cuprind două noduri rutiere, cinci pasaje și patru poduri din care cel mai important este râul Someș.


Durata contractului este de 24 luni, din care 5 luni reprezintă perioada de proiectare care include Proiectul pentru Autorizația de construire iar 19 luni perioada de execuție lucrări. Perioada de garanție a lucrărilor ar urma să fie de minim 36 de luni, aceasta putând crește până la 84 de luni în funcție de perioada de garanție a lucrărilor ofertată.

Valoarea estimată a contractului este de 104.525.520 lei fără TVA (22 milioane euro), din care valoarea lucrărilor este de 103.746.057 lei fără TVA, iar valoarea serviciilor de proiectare este de 779.463 lei fără TVA.

abonare newsletter