Actualitate

Artiștii lui Piersic interpretează pentru Monitorul „corul muților”

Nici Primăria, nici invitații nu vor să spună cum au fost împărțiți cei 100.000 de lei prevăzuți drept onorarii pentru Omagiul lui Piersic.

Spectacolul de ziua lui Florin Piersic este învăluit într-o enigmă totală. Nu se știe pentru ce este folosită suma exorbitantă pe care Primăria Cluj-Napoca a alocat-o pentru eveniment, 130.000 de lei. Potrivit HCL, 100.000 de lei sunt destinați onorariilor pentru artiști. În timp ce unii artiști susțin că nu știu nimic, alții nu vor să spună suma pe care o vor primi pentru prestația lor.

Cu cât sunt plătiți artiștii?


Amfitrionii evenimentului vor fi Irina Margareta Nistor și Rareș Bogdan. Invitaţi speciali vor fi Medeea Marinescu, Ovidiu Purdea-Someș, Dan Dumitrana, Ioan Bocșa și Ansamblul Icoane. Fiecare artist va avea un moment de 10-15 minute. Însă câți bani va primi fiecare artist în parte? Mai ales că sunt nume sonore în România.

Monitorul de Cluj a reușit să stea de vorbă cu trei dintre artiștii invitați să susțină un moment artistic în cadrul evenimentului „Pe cărările vieții”.


Interpretul de muzică popular Ovidiu Purdea-Someș a declarat că nu știe dacă va primi bani sau nu pentru prestația sa. „Habar nu am. M-a sunat Florin. Eu am vorbit cu Florin Piersic în urmă cu două săptămâni. Nu știu, eu nu am cerut nimic. Eu merg din drag pentru Florin”, a zis Ovidiu Purdea-Someș. Întrebat dacă a fost contactat de vreun reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Purdea-Someș a răspuns: „Nu știu nimic despre asta”.

Baritonul Dan Dumitrana nu a dorit să comunice suma pe care o va primi pentru momentul său artistic. „În general toate spectacolele le fac cu contract. Suma este confidențială”, a spus Dumitrana.


Când i s-a atras atenția că este vorba despre bani publici, artistul a oferit alte informații care i-au părut esențiale, însă fără să divulge suma. „Puteți să întrebați la Primărie. Eu lucrez la Operă de 41 de ani. Ultimele 2-3 veri am cântat în Piața Unirii. Nu am primit niciun leu. Asta poate că e mai bine să știți. Cineva a încasat banii. Asta este o informație. Celelalte sunt de prisos. Este făcut contractul, este organizat de Primărie. Este contracost, bineînțeles. Dacă vreți să aflați, aflați de la Primărie”, a zis Dan Dumitrana.

Artistul care a devenit recalcitrant

Întrebat câți bani primește pentru momentul de la evenimentul de sâmbătă, Ioan Bocșa a devenit recalcitrant.
„Și dacă primesc, contractele sunt confidențiale. Da, probabil sunt din bani publici. Dar probabil dumneavoastră știți mai bine decât mine. Este o întrebare... încerc să fiu politicos. Dumneavoastră cât câștigați pe lună? Sigur că nu o să vă spun, cu toate că nu e niciun mare secret. Nu veți ști de la mine”, a spus interpretul.


Monitorul de Cluj a solicitat Primariei să comunice sumele primite de artiști, dar reprezentanții Biroului Mass-Media au refuzat să răspundă și au cerut o cerere scrisă în baza Legii 544/2001. Asta deși, potrivit acestei legi, întrebărilor adresate verbal de mass-media ar trebui să li se ofere răspuns pe loc sau într-un timp rezonabil, dacă nu este necesară o documentare amănunțită. Această „stratagemă” permite autorităților să amâne cu până la 30 de zile răspunsul, dar acest lucru nu poate opri publicarea articolelor jurnalistice. De îndată ce vom avea un răspuns de la Primărie, vom publica informațiile.

Locurile au fost ocupate în doar câteva ore

La spectacolul intitulat „Pe cărările vieţii... cu Florin Piersic” au fost deja rezervate toate cele peste 700 de locuri din sală. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 ianuarie, la Cinematograful „Florin Piersic”, la ora 18:30. Intrarea la evenimentul produs de Primăria Cluj-Napoca, Dr. Matei Miko şi Ioana Călin este liberă, iar biletele au putut fi rezervate gratuit, online, în limita locurilor disponibile. Multe dintre locuri au fost însă rezervate pentru apropiații artistului, dar și pentru apropiații administrației locale, așa că puțini clujeni au reușit să își facă o rezervare. Fani ai actorului caută acum disperați bilete pentru manifestația de sâmbătă, unii oferind chiar și bani pentru a putea avea acces.
„Biletele vor fi luate de cei din Primărie și acoliții lor, așa cum au făcut și la alte evenimente”, a spus o clujeancă după ce a văzut că nu mai are cum să intre la spectacol.

Etichete: florin piersic
abonare newsletter