Actualitate

Alianța Vestului, COPIATĂ după un proiect de dezvoltare depus la Primăria Cluj-Napoca? Un albaiulian acuză primarii că i-au FURAT ideea!

Un bărbat din Alba Iulia susține că proiectul "Alianța Vestului" este o copie fidelă a unui proiect de dezvoltare depus la Primăria Cluj-Napoca în august 2018.

Ioan Bele, expert în dezvoltare și inovare urbană, președinte al Clusterului "Metal Manufacturing Transilvania", mărturisește că a pus bazele unei rețele urbane pentru județul Alba și împrejurimi, pentru a putea implementa politici europene. Acesta susține că a ales municipiul Cluj-Napoca să coordoneze acest proiect, dat fiind potențialul economic de care se bucură orașul. Bele spune că a depus prima parte din proiect la Direcția de Dezvoltare, dar a avut o discuție și cu Emil Boc, la Alba Iulia, în 2017, motiv pentru care nu a înregistrat materialul de lucru, mergând pe încredere, potrivit Ziarului Unirea.

"De la crearea clusterului nostru, în 2013, am constatat că primăriile ar putea să ajute mai mult dezvoltarea firmelor, creând infrastructura edilitară necesară, utilitățile, drumurile. Legătura între firme și primării ar putea duce la o dezvoltare foarte bună a localităților. Dar, din păcate, primarii, nu sunt toți conștienți de acest lucru. În acest context am avut, din fericire, oportunitatea de a lucra în perioada 2013-2014 la strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia. Aici am găsit o foarte bună echipă managerială. Au excelenți scriitori de proiecte. Sunt peste 30 de oameni care merită toate laudele pentru proiectele care au fost implementate la Alba Iulia.


Am folosit atunci noțiunea de înființare a unei rețele urbane pentru județul Alba și împrejurimi. De aici plecând, am căutat să dezvolt conceptul pentru întreaga Transilvania, Banat și Moldova. Au semnat ca inițiatori în acest proiect de înființare a unei rețele urbane directorii Agențiilor de Dezvoltare Centru, de Nord Est, primarii din Alba Iulia, Reșița, Blaj și mai departe. Proiectul nostru se numește «Clusterul Urban Inteligent Transilvania – Moldova – Banat»", povestește Ioan Bele, într-un interviu pentru ziarulunirea.ro.

Acesta se plânge că Alianța Vestului i-a "furat" ideea, și că proiectul său economic a fost transformat într-un proiect politic!


"Am ales ca orașul Cluj să coordoneze acest proiect pentru că este mult mai mare decât Alba Iulia. Nu l-am găsit pe dl. Boc și am lăsat proiectul – doar prima parte din acesta, la Direcția lor de Dezvoltare, la dl. Câmpean. I-am expus proiectul într-o pagină, i-a plăcut. Urma să-l prezinte domnului Boc ca să intre și Clujul ca inițiator al proiectului. Prima dată am strâns semnături de la profesioniști, de la universități, de la agenții de dezvoltare.

În luna august 2018 am depus materialele, la Cluj: statutul asociației, drafturi de adunare generală. M-am dus pe încredere, nici nu am înregistrat materialul de lucru pentru că în 2017 am avut o discuție prealabilă pe această temă cu primarul Boc, la Alba Iulia. De la Direcția de Dezvoltare, drafturile mele au ajuns la Direcția de Relații Externe. Directoarea de acolo mi-a spus că urmează să îmi fie programată discuția cu dl. Boc. Nu a mai fost programată niciodată această discuție. După două luni de așteptare, nici azi nu am primit vreun răspuns.


În schimb, ne-am trezit cu povestea Alianței Vestului. Nu mi-a trecut prin gând, niciun moment, că un proiect economic și de dezvoltare poate fi preluat și transformat în proiect politic. M-am trezit în presă cu «patrulaterul vestului». Eu știu ce am lăsat acolo, la Primăria Cluj. Același lucru l-am lăsat și la Primăria Sibiu. Se pare că politicienii au preluat ideea înființării unei rețele urbane pe care au transformat-o într-un vehicul politic", spune albaiulianul. Continuarea o puteți citi AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter