Actualitate

Adrian Berinde a fost condus pe ultimul drum. Sandy Deac, omagiu adus fostului coleg: „Un artist în adevăratul sens al cuvântului!”

Regretatul Adrian Berinde, decedat la mijlocul săptămânii trecute după o lungă suferință cauzată de o boală grea, a fost înmormântat, duminică, la Săcele, județul Brașov.

Muzicianul, pictorul și poetul Adrian Berinde a pierdut lupta cu boala necruțătoare care-l măcina de peste doi ani. Acesta s-a stins pe patul de spital, „blând, senin, fără chin sau spaimă”, la Spitalul Județean Brașov. Bluesmanul pe care regretatul Florian Pittiș l-a numit „un artist al Renașterii” avea 60 de ani.

Sandy Deac a fost muzicianul alături de care Adrian Berinde a pus bazele primului său album, „Absent”, lansat în 1995 și înregistrat la Studioul Taurus, din Cluj-Napoca. Liderul formației clujene Desperado își amintește acum de primii pași făcuți în lumea muzicii, alături de cel care a fost artistul Adrian Berinde.


„Adrian Berinde era din Oradea, dar la începutul anilor ’90 a revenit la Cluj, unde a făcut primul studio profesional de sunet din Transilvania. În felul acesta a început să polarizeze o mare parte din lumea muzicală românească de pe vremea aceea. Am avut privilegiul să lucrez din capul locului în acel studio şi am şi participat la facerea lui. Am avut o relaţie artistică foarte apropiată cu Adrian, a fost un artist foarte complex, nu poţi să spui că era doar muzician, pictor sau poet.

Pe mine m-au inspirat întotdeauna poeziile lui. Era un artist în adevăratul sens al cuvântului, orice făcea era artist! Păcat că asta-i viaţa... A fost o suferinţă foarte, foarte grea, a fost extrem de curajos în tot ce a făcut el şi a avut curajul să se lupte, mulţi nu ar fi fost în stare. A fost un om foarte optimist, deși avuse zile grele. Sper să rămână în amintirea noastră ca un om luminos, aşa cum era!”, a declarat vocalistul îndrăgitei trupe Desperado.


Sandy Deac a preluat Studioul Taurus de la Adrian Berinde

Artistul admite că Adrian Berinde i-a schimbat viața și mărturisește că își amintește cu emoție de ultimii ani ai mileniului trecut, petrecute în studioul preluat ulterior de la fondatorul său.


„A stat în Cluj până prin 2000 (n.r. Adrian Berinde), eu am cumpărat studioul de la el. Știam că vrea să plece şi că vrea să vândă studioul la altcineva, iar studioul acela era pentru mine ca o biserică. N-am fost de acord, am făcut rost de bani de unde am putut şi l-am cumpărat, am zis să rămână. Este un loc cu o karma extraordinară acela în care s-a aflat studioul (n.r. Carolina Pub). Când mai cântăm acolo, noi spunem: «domnule, din locul ăsta în care bem cafea îl mixam pe Adrian!». M-am îndrăgostit de acel studio şi cred că dacă nu îl întâlneam, rămâneam la medicină. Dar cred că şi eu mi-am pus amprenta pe muzica lui”, își amintește Sandy Deac.

Albumul de debut „Absent” a fost înregistrat la studioul de înregistrări Taurus din Cluj, pe care însuşi Adrian Berinde l-a înfiinţat în anul 1994. CD-ul a fost înregistrat în compania lui Sandy Deac de la Desperado şi Speak Floyd şi Jimmy El Lako (chitară, vioară) de la Nightlosers, ajutaţi de Oana Corabian, Lia Boldijar şi Giuseppe Poenaru pe post de „backing vocals“.

abonare newsletter