Actualitate

Planurile municipalităţii pentru 2019: panglici să fie, că inaugurări se (re)găsesc! Metroul lui Boc a intrat la Aqua Park

Primarului Clujului, Emil Boc, a tras linie şi a prezentat cele mai importante realizări pe anul trecut: parkinguri, creşe, modernizări de poduri, pasaje subterane. Ce au în comun toate aceste proiecte? Există doar pe hârtie sau în cel mai bun caz inaugurarea lor va avea loc peste câţiva ani. Deci, ce a lucrat în 2018 Emil Boc, desemnat “cel mai bun primar din România”?

Edilul Clujului se laudă în raportul de activitate pe anul trecut cu investiţii care se vor finaliza în următorii ani. Fie că vorbim de creşe sau de parkinguri, anul 2018 a fost unul sărac în inaugurări şi/sau tăieri de panglici.

Raportul primarului Boc se întinde pe 100 de pagini, este presărat cu poze şi cu descrieri amănunţite a activităţii edilului. Din raport aflăm că, de exemplu, deszăpezirea la Cluj-Napoca a mers strună în 2018, primarul fiind mulţumit de activitatea firmelor care se ocupă de înlăturarea zăpezii de pe trotuar şi carosabil.


Credem că nu mai este nevoie să amintim prin ce calvar au trecut şoferii în ultimele săptămâni din luna decembrie când oraşul a fost “înghiţit” de zăpadă, iar viceprimarul Dan Tarcea spunea că “peisajul este feeric”.

Totuşi, ce s-a realizat în 2018?

Din raport aflăm că s-a modernizat transportul în comun prin achiziţia de 75 de autobuze Mercedes şi 11 autobuze electrice.


“Primăria a finalizat achiziţia publică pentru un acord cadru referitor la 41 de autobuze electrice marca Solaris. Dintre acestea, primele 11 au fost deja achiziţionate şi sunt finanţate din fonduri elveţiene, ele fiind deja puse în circulaţie. Alte 30 autobuze electrice urmează să fie achiziţionate din fonduri europene. Au fost depuse proiecte care vizează modernizarea parcului auto cu mijloace de transport în comun ecologice (24 tramvaie, 50 troleibuze, 30 autobuze electrice) în valoare totală de peste 100 milioane de euro”, arată Boc.

Cu această ocazie, primarul nu a uitat să menţioneze că pensionarii beneficiază de transport în comun gratuit, iar elevii şi studenţii au parte de gratuităţi şi reduceri.


În anul 2018, s-au desfăşurat concursuri pentru „Parcul Feroviarilor” şi pentru reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu. “De asemenea, în urma concursurilor desfăşurate în 2017, reabilitarea malurilor Someşului se află în faza de proiectare, iar reabilitarea Turnului Pompierilor a ajuns la faza de execuţie a lucrărilor”, menţionează raportul.

Boc mai bifează şi lucrările de reabilitare a străzilor, de asfaltare a aleilor şi trotuarelor dintre blocuri, dând exemplu străzilor Observatorului, Traian, Câmpului, Venus, Teodor Mihali, Aurel Vlaicu sau Piaţa Mihai Viteazul. “La acestea se adaugă şi pietruirea unei suprafeţe de peste 112.000 mp pe străzi nemodernizate în special în zonele noilor extinderi (strada Soporului sau strada Fânaţelor)”, aminteşte primarul.


Raportul mai menţionează finalizarea lucrărilor de amenajare la Piaţa Unirii, reabilitarea Pieţei Mihai Viteazu, dar şi reabilitarea podurilor care urmează să aibă loc: Porţelanului, Fabricii, Garibaldi sau Podul N din Mănăştur. Când? Nu ştim.

“Municipalitatea intenţionează să găsească soluţii pentru realizarea unui pasaj rutier peste calea ferată în zona Tăietura Turcului şi a unui pasaj rutier în zona sensului giratoriu Mărăşti. Pentru aceste două proiecte sunt în curs de realizare studiile de fezabilitate”, mai spune edilul.


“Proiectul Centurii Metropolitane a fost deblocat”

Este anunţul făcut de Boc în raportul de activitate, document care menţionează că “s-a demarat realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a documentanţiei tehnice în vederea autorizării centurii metropolitane (Gilău-Floreşti-Cluj-Apahida)”. Centura metropolitană va avea 38 de kilometri şi costă 150 de milioane de euro, bani europeni.

Parkinguri şi parcări

Din raport mai aflăm că în 2018 municipalitatea a creat 814 de noi locuri de parcare în toate cartierele oraşului, incluzând Parkingul Negoiu-Mehedinţi cu 372 de locuri. De asemenea, pentru fluidizarea circulaţiei, 134 de locuri de parcare au fost anulate.

“A fost dat în funcţiune Parkingul Negoiu-Mehedinţi, întrerupt din cauza intrării în insolvenţă a firmei de construcţii care a câştigat licitaţia. Parkingurile Primăverii nr. 20 şi Primăverii nr. 8 au ajuns la faza de execuţie a lucrărilor, parkingurile Hasdeu şi Mogoşoaia nr. 7-9 sunt la faza de obţine a autorizaţiei de construire şi urmează să intre în faza de execuţie a lucrărilor. Pentru amplasamentele Trotuşului nr. 5, Albac-Azuga, Sighişoarei, Dima Vest şi Piaţa Cipariu, documentaţiile sunt în curs de elaborare şi aprobare. De asemenea, Primăria şi-a propus realizarea unui parking pe strada Republicii în parteneriat cu Institutul Oncologic. Primăria aşteaptă acordul ministerului Sănătăţii pentru a putea demara proiectul”, mai menţionează documentul citat.

Aqua Park da, metrou ba

Din raportul primarului lipseşte proiectul metroului pentru care municipalitatea a cheltuit câteva milioane de lei în 2018 pe diferite studii. Nu lipseşte însă aqua park-ul.

“Un proiect major de investiţii pe care Primăria îl susţine cuprinde două obiective importante pentru Cluj: realizarea unui aqua park şi realizarea unei baze sportive de performanţă pentru fotbal, în zona actualei baze sportive Gheorgheni. În prezent, s-a achiziţionat şi este în lucru un studiu de prefezabilitate care să analizeze necesitatea şi oportunitatea investiţiei şi scenariile tehnico-economice prin care obiectivele proiectului pot fi atinse”, spune Emil Boc.

Creşe…poate în 2019

Boc menţionează şi construcţia de creşe, una în cartierul Grigorescu, pe strada Donath (n.red. şi care ar fi trebuit inagurată de câteva luni bune), şi alta în cartierul Mănăştur, pe strada Grigore Alexandrescu.

“Pentru creşa din Grigorescu lucrările sunt într-un stadiu avansat, urmând să fie finalizate în primăvara anului 2019, iar pentru creşa din Mănăştur urmează ca lucrările să fie finalizate în 2020. S-a realizat SF-ul pentru o nouă creşă de pe strada Meziad din Mănăştur. Procedurile de licitaţie pentru execuţia lucrărilor şi începerea lor efectivă sunt programate pentru 2019. De asemenea, în cartierul Bună Ziua se va organiza  o creşă (pe strada Ştefan Luchian într-un spaţiu construit) cu cel puţin 50 de copii care se va deschide în toamna lui 2019”, se mai menţionează în raport.

Boc aminteşte în raport şi de premiile “Best Smart City Project” şi “Mayor of the Year” pentru promovarea politicilor de tip “smart city” în municipiului Cluj-Napoca, dar şi de faptul că oraşul a cunoscut o dezvoltare a industriei IT. Primarul nu uită să menţioneze şi numărul tot mai mare de turişti care vizitează oraşul sau să citeze articole din străinătate care laudă Clujul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter