Actualitate

Motorina și benzina SE SCUMPESC din 1 ianuarie 2019. Sau nu? Ministrul Finanțelor vorbește despre PLAFONAREA PREȚURILOR!

Prețul benzinei şi motorinei va fi mai mare cu 7 -10 bani pe litru. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că se discută reducerea accizelor și o plafonare a preţurilor la carburanţi.

De la 1 ianuarie, preţurile la carburanţi urmează să crească, efect al indexării accizei la carburanţi cu inflaţia. Această scumpire se va vedea în prețurile tuturor produselor și serviciilor.

Benzina şi motorina se vor scumpi de la 1 ianuarie 2019, odată cu majorarea accizelor și creşterea conținutului obligatoriu de biocarburanți.


Acciza pentru benzina fără plumb va crește la 2.038 lei / 1.000 de litri (1.976 lei în 2018), iar acciza pentru motorină va crește la 1.896 lei / 1.000 de litri (1.838 lei în 2018). Majorarea vine ca urmare a indexării accizelor cu rata inflației.

Calculele arată că, la pompă, prețul benzinei şi motorinei va fi mai mare cu aproximativ 7 bani pe litru.


O scumpire suplimentară va determina creșterea conținutului de biocarburanți pe litrul de combustibil. Benzina va trebui să conţină bioetanol în proporţie de 8%, faţă de 4,5% cât este acum, iar motorina 6,5% biodiesel, faţă de 5%, în prezent. Ceea ce va determina o scumpire suplimentară de cel puţin 10 bani pe litru .

În prezent în România benzina costă în medie 1,09 euro pe litru, iar motorina 1,17 euro pe litru.


„Se încearcă o asociere cu Ordonanţa aceasta faimoasă (n.red. - cea prin care au fost introduse mai multe modificări fiscale inclusiv taxa pe activele financiare ale băncilor). N-are Guvernul nicio vină. Acestea sunt obligaţiile pe care le ai de aplicat ca ţară membră a Uniunii Europene vizavi de creşterea aceasta a accizei. Sunt directive europene”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, sâmbătă, la un post de televiziune.

În România, valoarea accizelor în prețul carburanților este de 48% la motorină şi 50% la benzină, unul dintre cele mai ridicate la nivel european, a mai subliniat demnitarul.
„Cu alte cuvinte este loc de manevră. Faţă de preţul de producţie, în România, nivelul acestor taxe este foarte ridicat. Atunci, trebuie un set de măsuri. Putem să discutăm de o reducere a acestei accize. Dar cum facem să ne asigurăm că această reducere se va regăsi la pompă, pentru că noi, fiind captivi la pompă, cu siguranţă companiile, cum a fost şi cazul reducerii TVA la 9%, în 2015, nu transferă către pompă acea reducere?”, a spus Teodorovici.


De asemenea, ministrul Finanţelor a arătat că au început discuţiile pentru plafonarea preţului la carburanţi pentru şase luni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter