Actualitate

De ce cresc tarifele la parcări? Boc: “Să îi pună pe gânduri pe clujenii care vin cu mașina în centru și stau 8 ore la o cafea”

Consilierii locali au votat proiectul privind scumpirea tarifelor de parcare în centrul Clujului începând cu 1 ianuarie.

În zona ultracentrală, începând de anul viitor, tariful de parcare pentru o oră va crește de la 5 lei la 7 lei, asta însemnând o majorare de 40%.

În 2019, tarifele pentru diferite zone al orașului vor arăta așa:


30 de minute zona I/1 oră Zona II – 3,5 lei (cu 1,5 lei mai scump față de 2017 și 2018)

1 oră zona I/2 ore Zona II – 7 lei (5 lei în 2018, 4 în 2017)


2 ore zona I/4 ore Zona II – 14 lei (10 lei a fost în 2018, 8 lei în 2017).

Plata se va putea face prin: echipamente de plată stradale (parcometre), case de plată automate (în cazul parcărilor controlate/cu barieră), tichete de parcare răzuibile (procurate din reţeaua comercială sau de la persoane autorizate), prin SMS sau card bancar pe paltformă online.


“Nu are nevoie dar ocupă un loc, când cineva are nevoie să plătească o taxă la ANAF sau să meargă la orice altă autoritate a statului să-și rezolve într-o oră problema, să plece și să găsească un loc unde să-și lase mașina. Obiectivul nostru este, aici, pentru zona centrală să asigurăm fluidizarea locurilor de parcare printr-o taxă care ar putea să îi pună pe gânduri pe clujeni că nu merită să las 8 ore mașina în centru și să merg pe terasă la cafea, pot să vin cu transportul în comun sau pot să, dacă vreau să vin la o cafea, să nu vin cu mașina până la ușa terasei. Vrem să folosească aceste parcări cei care au cu adevărat nevoie pentru a fi prezenți în zona centrală. În 2000 existat 56.000 de mașini în Cluj-Napoca, astăzi există 200.000 de mașini. Orașul nu poate fi lățit ca un elastic sau ca o gumă și trebuie să ne descurcăm cu infrastructura existentă și să prioritizăm anumite lucruri. În acest context a venit această politică urbană”, a precizat Boc.

Boc a reiterat și faptul că parkingurile subterane de la Sala Polivalentă (440 de locuri de parcare) și Cluj Arena (303 de locuri de parcare) stau mai mult goale.


Un consilier local de la PSD i-a atras atenția primarului că sunt clujeni care lucrează în centrul orașului 8 ore.

“Sunt cetățeni care sunt nevoiți să vină cu mașina în centru 8 ore să lucreze, nu să stea la cafele și sunt mulți. În legăturile cu parkingurile care nu sunt ocupate. V-ați gândit că poate nu sunt într-o locație potrivită? Poate că trebuiau făcute niște studii să vedem care sunt zonele roșii și unde e nevoie de parkinguri. Atâtea parkinguri am auzit că se fac că nu îmi vine să cred”, a spus Adrian Mureșan.


“19 parkinguri”, a anunțat Tarcea.

„Poate că ne pripim, ar fi bine să ne anunțați când vor fi finalizate aceste parkinguri”, a adăugat Mureșan.

abonare newsletter