Actualitate

Internet gratuit în spaţiile publice din Cluj

Primăria Cluj-Napoca se află printre municipalităţile din Europa câştigătoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU al Comisiei Europene, anunţă primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, Lista oraşelor finaliste a fost publicată la finalul săptămânii trecute pe portalul CE.

Aplicaţiile transmise de oraşe din întreaga Uniune Europeană au fost evaluate de către INEA - Innovation and Networks Executive Agency, agenţia Comisiei Europene responsabilă de implementarea programului WiFi4EU.


"Municipiul nostru beneficiază astfel de finanţare europeană de 15.000 euro pentru instalarea în spaţiile publice a mai multor puncte wireless de acces deschis la internet, pentru clujeni şi turişti. Cu acest nou proiect, Clujul se aliniază nevoilor cetăţenilor europeni de conectivitate crescută şi dezvoltă reţeaua existentă de internet gratuit din municipiu", se arată în mesaj.

Conform informării, la Cluj-Napoca, cetăţenii şi turiştii beneficiază deja de internet Wi-Fi gratuit în zona centrală a oraşului şi în cartiere, prin cele peste 30 de hotspot-uri instalate de Primăria Cluj-Napoca în pieţe şi variate zone cu trafic pietonal intens. De asemenea, cei care călătoresc cu mijloacele de transport public din oraş pot accesa internetul gratuit în autobuze şi tramvaie, dar şi să îşi încarce telefoanele sau tabletele prin mufele tip USB disponibile în noile autobuze Mercedes, care circulă în Cluj-Napoca din acest an.


În total, au fost alocate 42 de milioane de euro pentru toate cele 2.800 de municipalităţi din întreaga Uniune Europeană care vor beneficia de finanţare în cadrul acestui prim apel WiFi4EU.

Până în 2020, vor fi alocate 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre, precum şi din Norvegia şi Islanda, potrivit anunţului Comisiei Europene de săptămâna trecută.

Ultimele Stiri
abonare newsletter