Actualitate

Intervenția SMURD în Cluj, "în aer". Ce se întâmplă cu elicopterul promis în regiune

Europarlamentarul Daniel Buda acuză Guvernul României că se joacă cu viețile oamenilor din mai multe județe din nord-vestul Transilvaniei. Motivul este un elicopter SMURD promis de mai mulți ani, care ar acoperi șase județe, inclusiv Cluj.

Într-o postare pe pagina publică de Facebook, președintele PNL Cluj o acuză pe Ministrul de Interne Carmen Dan că întârzie soluționarea heliportului de la Jibou, promis încă din 2014 de Raed Arafat. Acesta nu deține pistă de aterizare, iar elicopterul SMURD alocat Sălajului ar urma să ajungă la casat.

În acest moment, elicopterul de la Târgu-Mureș trebuie să acopere o zonă mult prea mare, care cuprinde Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureş, Sălaj, Braşov, Sibiu, Covasna, Maramureş, Harghita și Bihor.


"De trei ani de zile locuitorii din șase județe din Ardeal așteaptă să vină elicopterul SMURD la Jibou. Trei ani în care autoritatea județeană din Sălaj a construit hangarul, dar a „uitat” să cuprindă și pista de aterizare pentru elicopter. De atunci a început tevatura hârtiilor fără finalitate. Terenul pe care a fost construit hangarul, fără pistă, a trecut pe rând din proprietatea Primăriei din Jibou la IGSU, la Consiliul Județean Sălaj și iar la IGSU, pentru ca acum, de mai bine de doi ani, să se aștepte semnătura bravului ministru Camen Dan ca terenul și investiția să se mute iar în proprietatea Consiliului Județean pentru a se construi și pista uitată.

O epopee curat românească în care vedem cum autotitățile, de la București până la cele locale, își dau cu stângul în dreptul și ridică din umeri. Asta în timp ce elicopterul SMURD nu deservește pacienții din cele șase județe arondate. Vorbim despre Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.


Vorbim despre cazurile grave, oameni a căror viață atârnă de un fir de ață și pentru care transportul rapid de la o unitate spitalicească fără dotările necesare la o clinică de specialitate înseamnă o șansă la viață. Vorbim despre acei gemeni născuți prematur de o sălăjeancă care i-a pus pe medici în situația de a alege viața cui o salvează, pentru că nu aveau decât o ambulanță dotată cu aparatura necesară pentru bebeluși. Vorbim despre marii arși, pentru care minutele înseamnă linia despărțitoare dintre viață și moarte. Vorbim despre victimele accidentelor rutiere din Satu Mare care au nevoie de intervenții chirurgicale complicate și rapide pe care le pot avea doar în centre precum Clujul sau Tg. Mureș. Vorbim despre respectul față de viața semenilor noștri, pe care idioții birocrației de la București îi ignoră cu desăvârșire.

Doamna Carmen Dan, ministrul gazării populației interne, are în vârful pixului semnătura prin care se deblochează situația hangarului SMURD de la Jibou. De doi ani nu e în stare de o minimă compasiune pentru românii din Regiunea de Nord-Vest. Pentru că accidentele, boala sau situațiile de urgență nu-și aleg victimele după carnetul de partid. Iar fiecare moarte care survine din cauza întârzierilor în acordarea serviciilor medicale potrivite se contabilizează la „realizările” sale ministeriale.


Fac apel public ca situația hangarului SMURD de la Jibou să se deblocheze. Doi ani de zile pentru o semnătură, în condițiile în care există sursa de finanțare pentru construirea lui, există hangarul, există elicopterul, există personalul pregătit pentru folosirea acestuia, doi ani de zile este o perioadă inacceptabilă pentru ca ministrul Carmen Dan să înțeleagă că vorbim de vieți omenești.

Doamna Viorica Dăncilă, ca premier, vă revine responsabilitatea față de toți românii, ardeleni sau nu. Doamna Carmen Dan, dacă domnul Dragnea v-a confiscat pixurile, vă trimit unul de la Cluj, că de la Bruxelles știm că vă repugnă. Domnule Arafat, situația pe care o tolerați este inadmisibilă chiar și pentru dumneavoastră", a scris Buda pe contul său de socializare.

abonare newsletter